Sjukvårdsregionala forskningsrådet Mellansverige

Sjukvårdsregionala forskningsrådet utlyser årligen forskningsanslag till klinisk forskning för medarbetare vid Regioner i Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro.

Ansökan om projektmedel

Sjukvårdsregionala forskningsrådet Mellansverige utlyser årligen forskningsanslag till klinisk forskning för medarbetare vid regioner i Dalarna, Gävleborg, Sörmland, Uppsala, Värmland, Västmanland och Örebro. Utlysningen är öppen 15 augusti till 15 september 2024.

Startstöd kan du ansöka om löpande under året, klicka på knappen "Ansök om medel".

Sjukvårdsregionala forskningsrådet Mellansverige (RFR) webbsida

Du kan även hitta vår webbsida på https://www.sjukvårdsregionmellan.se/forskningsrad/

Ansökningsformulär

Klicka på knappen nedan för att komma till formulären.

RFR heter på engelska: Regional Research Council Mid Sweden

Har du frågor om anslagen eller behöver systemteknisk support?

Kontaktuppgifter:

För frågor om anslagen:
Epost:
 

Systemteknisk support:

Researchweb support
Epost:
Helgfria vardagar 08-17

pdf document Verksamhetsberättelse RFR 2023.pdf (2903 kB)

pdf document Underskrivet avtal RFR 2019-2024.pdf (1144 kB)

pdf document Broschyr Strategi för forskning inom hälso- och sjukvård 2018-2024.pdf (5838 kB)

Startstöd

Det finns möjlighet att söka Startstöd från RFR. Startstöd kan sökas av grupper av forskare som har för avsikt att bygga upp ett regionalt forskningsprojekt och avser gå in med en ansökan till RFR om projektmedel.

Ansökan om startstöd kan lämnas in löpande under året. Startstödet är maximerat till 25.000 kronor och syftar företrädesvis till nyetablering av forskargrupper av kliniskt verksamma forskare inom de i regionen ingående regionerna.

Startstödet kan sökas för att kunna sammanföra potentiella resurspersoner och forskare och därmed kunna samlas  till exempelvis workshop, inbjudan av senior forskare, seminarieserie, internat för projektplanering, arbetsmaterial och arbetsfördelning vad gäller studieupplägg och ansökan till RFR. I undantagsfall beviljas startstöd till redan etablerade forskargrupper.

Beslut om ev Startstöd fattas av RFRs föreståndare tillsammans med två ledamöter från Prioriteringskommittén. Beslut lämnas inom två månader.

Startstöd beviljas inte för Overhead-kostnader.

För att söka startstöd gäller följande

  • att projektet rör klinisk forskning som förutsätter vårdens strukturer och resurser och har som mål att lösa ett hälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ökad hälsa.
  • att samarbetet bedrivs mellan minst två regioner i Mellansverige där graden av samverkan är sådan att det motiverar medförfattarskap
  • att du som huvudsökanden har en tillsvidareanställning/avtalsbaserat samarbete dvs. en privat vårdgivare som tillhandahåller sjukvårdsbesök hos läkare eller annan hälso- och sjukvårdspersonal och får för dessa tjänster ta ut patientavgifter, som är avtalade med något av Mellansverigeregionens sju regioners hälso- och sjukvårdsverksamheter som i båda fallen omfattar minst 50 % med klinisk inriktning.
  • att du som huvudsökande är disputerad eller har påbörjat din forskarutbildning
  • att de medsökande har en tillsvidareanställning/avtalsbaserat samarbete dvs. en privat vårdgivare som tillhandahåller sjukvårdsbesök hos läkare eller annan hälso- och sjukvårdspersonal och får för dessa tjänster ta ut patientavgifter, som är avtalade med något av Mellansverigeregionens sju regioners hälso- och sjukvårdsverksamheter som i båda fallen omfattar minst 30 % med klinisk inriktning. Medsökande som har förenad anställning i såväl något av de ingående regionerna som vid lärosäte inom Mellansverigeregionen kan erhålla medel, förutsatt att listade kriterier uppfylls.
  • att det finns medverkan av senior forskare (motsvarande docentkompetens)
  • att personkortet är obligatoriskt och ska innehålla CV med arbetslivserfarenhet och publikationer, framförallt för de personer som bidrar med vetenskaplig kompetens.

Projektmedel

Ansökningsperioden är öppen mellan 15 augusti och 15 september.

Ansökningsformulär för projektmedel

För att göra en ansökan, använd ansökningsformuläret. I detta väljer du grundansökan eller fortsättningsansökan.

Grundansökan väljer du om du söker för ett projekt för första gången, för ett projekt du tidigare fått avslag på, för ett projekt som tidigare haft annan huvudsökande eller om du tidigare endast sökt startstöd för samma projekt.

Fortsättningsansökan väljer du om du söker medel för andra eller tredje gången för ett projekt som du tidigare beviljats medel för, av RFR.

Du ansöker om medel för ett år och kan söka och bli beviljad medel max 3 ggr för samma projekt.
Din ansökan kommer att bedömas av Prioriteringskommitténs granskare (se Startsidan - Om oss - Prioriteringskommittén).

Sökkriterier

  • att projektet rör klinisk forskning som förutsätter vårdens strukturer och resurser och har som mål att lösa ett hälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ökad hälsa.
  • att samarbetet bedrivs mellan minst två av RFR i Mellansverige regioner där graden av samverkan är sådan att det motiverar medförfattarskap
  • att du som huvudsökanden har en tillsvidareanställning/avtalsbaserat samarbete dvs. en privat vårdgivare som tillhandahåller sjukvårdsbesök hos läkare eller annan hälso- och sjukvårdspersonal och får för dessa tjänster ta ut patientavgifter, som är avtalade med något av Mellansverigeregionens sju regioners hälso- och sjukvårdsverksamheter som i båda fallen omfattar minst 50 % med klinisk inriktning. Sökande som har förenad anställning i såväl något av de ingående regionerna som vid lärosäte inom Mellansverigeregionen kan erhålla medel, förutsatt att listade kriterier uppfylls.
  • att du som huvudsökande är disputerad eller har påbörjat din forskarutbildning
  • att de medsökandes tillsvidareanställning/avtalsbaserat samarbete dvs. en privat vårdgivare som tillhandahåller sjukvårdsbesök hos läkare eller annan hälso- och sjukvårdspersonal och får för dessa tjänster ta ut patientavgifter, som är avtalade med något av Mellansverigeregionens sju regioners hälso- och sjukvårdsverksamheter som i båda fallen omfattar minst 30 % med klinisk inriktning. Medsökande som har förenad anställning i såväl något av de ingående regionerna som vid lärosäte inom Mellansverigeregionen kan erhålla medel, förutsatt att listade kriterier för medsökande uppfylls.
  • att det finns medverkan av senior forskare (motsvarande docentkompetens)
  • personkortet är obligatoriskt och ska innehålla CV med arbetslivserfarenhet och publikationer, framförallt för de personer som bidrar med vetenskaplig kompetens.

Prioriteringskommittén (PK) granskar ej inkompletta ansökningar oavsett projektets angelägenhetsgrad. Med inkomplett avses ofullständiga personkort alt. CV och där uppgifter om bl.a. tjänstgöring och akademisk nivå saknas.

Bedömningskriterier för projektmedel

Regional samverkan,  där samarbetet bedrivs mellan minst två av Mellansverigeregionens regioner och där graden av samverkan är sådan att det motiverar medförfattarskap. Enbart leverans av patientmaterial räcker inte som samverkan i denna bedömning.

Vetenskaplig kvalité, bedöms enligt, frågeställning, metodik och kompetens/ genomförbarhet.

Prioriterat område, alla med kliniskt inriktad forskning som bygger på och involverar hälso- och sjukvårdens resurser är välkomna att söka, men styrelsen vill särskilt uppmuntra till forskning inom följande områden: äldre, barn och ungdom, psykiatri, rehabilitering, hälsoekonomi, nära vård och prevention.

Avslutande bedömning, inkluderar bedömning av kostnadsredovisning, etisk redovisning, i vad mån lämnad avrapportering av projektets progress m.m. är tillräcklig för att bevilja fortsatt stöd ( vid fortsättningsansökan) samt om beslutet är villkorat.

Om frågor - kontakta administratören.

Information om Sjukvårdsregionala forskningsrådet i Mellansverige

Det Sjukvårdsregionala Forskningsrådet Mellansverige innebär ett avtalsbaserat samarbete kring den kliniska forskningen som bedrivs inom Regionerna i Uppsala, Örebro, Sörmland, Värmland, Dalarna,  Västmanland och Gävleborg.

Det Sjukvårdsregionala Forskningsrådet ska genom utdelning av anslag till forskningsprojekt stärka den kliniska forskningen inom regionen samt bidra till ett ökat regionalt samarbete. Med klinisk forskning avses sådan forskning som förutsätter vårdens strukturer och resurser och har som mål att lösa ett hälsoproblem eller att identifiera faktorer som leder till ökad hälsa.

Syftet är vidare att

  • stärka den kliniska forskningen i regionen
  • öka forskningssamverkan inom kliniskt angelägna områden
  • öka kunskapsutvecklingen inom kliniskt angelägna områden
  • bidra till en forskning med hög kvalitet och relevans för regionens hälso- och sjukvård samt
  • tillskapa ökade forskningsresurser för kliniska studier.

Styrelse :

Göran Angergård, regiondirektör Gävleborg,  ordförande

Maria Linder, regiondirektör Västmanland

Magnus Johansson, regiondirektör Sörmland

Anna Thörn, regiondirektör Dalarna

Peter Bäckstrand, regiondirektör Värmland

Rickard Simonsson, regiondirektör Örebro

Johan von Knorring, regiondirektör Uppsala


Katarina Wijk, föreståndare RFR
Mark Magnuson, samordnare RFR

Ledningsgrupp :

Katarina Wijk, forsknings- och utvecklingsdirektör Gävleborg

Andreas Scheutz, forsknings-och innovationsdirektör Uppsala

Björn Äng, forskningsdirektör Dalarna

Kent Nilsson, forskningsdirektör Västmanland

Birgitta Sigvant, forsknings- och utbildningschef Värmland

Mats Karlsson, Forsknings- och utbildningschef Örebro

Petri Olivius, forsknings- och utvecklingsdirektör Sörmland

Prioriteringskommittén (PK) i RFR:

Ledamöterna har nominerats av respektive region baserat på vetenskapliga meriter.  PK har som uppgift att göra en vetenskaplig bedömning av ansökningarna. PK har även uppgiften att lämna förslag till rangordning av inkomna ansökningar med beaktande av prioriterade områden och vetenskaplig kvalité.

Professor Katarina Wijk är ordförande i PK under 2024 och därmed även adjungerad till styrelsen. Prioriteringskommittén består av 3 personer från respektive region.