Digitaliseringens effekter på arbetsmiljön svåra att förutse

Digitaliseringen kan medföra stora utvecklingsmöjligheter och förbättringar för kunder, patienter, brukare, elever, medarbetare och så vidare. Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) konstaterar att det är viktigt att hålla koll på hur arbetsmiljön påverkas i sådana processer.

Pandemin har skyndat på den digitala utvecklingen. Det är ett högaktuellt område för hela samhället och det läggs stora ekonomiska resurser på utvecklingen. Visionen är att Sverige år 2025 ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens och e-hälsans möjligheter inom hälso-och sjukvård.

Några exempel på digitalisering i kommun- och regionverksamheter:

Socialtjänsten

Automatisering av vissa arbetsuppgifter där en maskin eller teknik utför enklare delar av arbetet. På så sätt får handläggaren tid över för att göra andra uppgifter som en maskin inte klarar av, exempelvis administrativa moment i handläggningsprocessen gällande ekonomiskt bistånd.

Hälso- och sjukvården

Utveckling av digitaliserade flöden, digitala vårdmöten och möjlighet till individuell loggning och uppföljning av exempelvis blodtryck.

Äldreomsorgen

Sveriges kommuner och regioner (SKR) ger ekonomiskt stöd till kommuner för att utveckla olika digitala lösningar. Dessa tio projektkommuner är modeller för att kunna stötta andra kommuner med kunskap om digitala tjänster och välfärdsteknik.

I vissa riskutsatta branscher och miljöer kan en digital utveckling skydda människor. Där kan digitalisering i form av till exempel virtual reality-teknik, robotar, drönare och datorprogram innebära en tydligt förbättrad arbetsmiljö. Exempel:

  • Simulatorer för träning och lärande (kirurger, piloter, kärnkraftverksoperatörer)
  • Drönare för blod- och organtransport
  • Drönare eller robotar i gruvor och industrier för att inspektera möjliga skador
  • Exoskelett (ett yttre stöd när det egna skelettet är skadat eller liknande) och robotar i rehabilitering och i förebyggande syfte

Digitalisering kan med andra ord öppna många dörrar. Som ansvarig för arbetsmiljön i din verksamhet behöver du som chef ha koll på att det även kan få oönskade effekter på arbetsmiljön.

Nedan finns en bild med några av de effekter som Myndigheten för arbetsmiljökunskap (Mynak) identifierat med digitalisering.

Figur från Mynak med digitaliseringens positiva och negativa konsekvenser för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön. Figuren kan användas som en hjälp när ett nytt digitalt hjälpmedel ska införas för att identifiera möjliga positiva och negativa effekter. Om en arbetsplats exempelvis vill införa möjligheten för de anställda att arbeta på distans en del av arbetstiden kan man söka bland de negativa effekterna och fundera på vilka som skulle kunna bli verklighet och därmed behöva beaktas vid införandet.

 

Läs mer 

Framtidens arbetsmiljö – trender, digitalisering och anställningsformer – trender, digitalisering och anställningsformer – Mynak (pdf)

Presentation: Framtidens arbetsmiljö med fokus på digitalisering – Mynak

Bra digital arbetsmiljö i vården – 5 tips – Suntarbetsliv

E-hälsa 2025

Automatisering, ekonomiskt bistånd – SKR

Modellkommuner för äldreomsorgens digitalisering – SKR