Rekrytering från Finland

Barnmorska Suvi från Finland har valt att flytta till Sverige för att arbeta på Hudiksvalls sjukhus.


Sjuksköterskorna Maria och Kristina från Finland hälsade på i Hudiksvall för att få veta mer om staden och sjukhuset. Och så klart för en eventuell anställning på medicinavdelningen eller hjärtavdelningen. 

I oktober 2018 gjordes en rekryteringsresa till Finland. Förhoppningen var att rekrytera sjuksköterskor från Finland för att täcka den brist som idag finns inom svensk sjukvård.

Maria är en av de sjuksköterskor vårdenhetscheferna träffade under resan till Finland. Maria har lockat med sig Kristina för att få se staden och sjukhuset på närmare håll och även hon är nyfiken på vad det innebär att flytta till och jobba i Hudiksvall som sjuksköterska.

Maria och Kristina fick på måndagen först träffa Hudiksvalls näringsliv, HNA, som visade dem runt. De har sedan fått träffa vårdenhetscheferna Inger Forslin och Anna-Karin Kruse för att få en genomgång av hur det är att jobba på Hudiksvalls sjukhus, vilka regler som gäller och andra förmåner man får i jobbet. De får också en rundtur på respektive avdelning och på sjukhuset.

Maria är specialistsjuksköterska inom medicin. Hon jobbar inte inom vården idag men berättar att om hon vill jobba som sjuksköterska igen så vill hon göra det i Sverige. Det som lockar med att jobba i Sverige är bland annat miljön tycker hon.

- Det är bättre system, löner och arbetsklimat här än i Finland. Arbetssättet är också annorlunda här. Det känns som att man bygger upp och satsar mer på sjukvården i Sverige, säger Maria.

Hon berättar att det är svårt att få fast tjänst i Finland. Maria har själv jobbat som långtidsvikarie inom vården i åtta år och slussats hit och dit innan hon fick fast tjänst.

- Jag är mycket sugen på att komma tillbaka till vårdyrket och det är därför jag är här nu. Efter den här trippen så känns det ännu bättre. Det känns tryggt och ordnat här och jag känner mig välkommen. Det är väldigt viktigt eftersom vi ska flytta till ett nytt land, så då är det extra viktigt att det känns rätt och bra, säger Maria.

Kristina jobbar idag som sjuksköterska på en demensavdelning. Hon har jobbat mest med åldringsvård och har medicin och kirurgi som specialitet. Hon har sin yngsta dotter hemma i 1,5 år till men när hon flyttar kan hon tänka sig att flytta till Sverige.

- Här finns det bättre utvecklingsmöjligheter än i Finland. I Sverige ska det märkas att du gör ett bra arbete och det finns möjligheter om du vill utveckla dig, du kan bli belönad för det. I Finland gör de inga sådana skillnader, säger Kristina.

På rekryteringsresan i oktober åkte Inger och Anna-Karin tillsammans med två sjuksköterskor, en läkare och en representant från Hudiksvalls näringsliv, HNA. Anna-Karin berättar att det samarbetet de haft med HNA under den här rekryteringsprocessen har varit otroligt givande. En representant från dem följde med på rekryteringsresan och berättade för de finländska sjuksköterskorna om vad de kan hjälpa till med om de väljer att flytta hit.

Kontakt

Emma Sjöblom 
HR-konsult 
emma.sjoblom@regiongavleborg.se