Månadens författare Gävleborg i juli 2020 är Albert Viksten

Albert Viksten föddes i Ångermanland, men kom i samband med giftermål att bosätta sig i Färila, Hälsingland. Han var en mycket produktiv författare som bland annat skildrade djur och natur, Norrland, äventyr i vildmark och på ishav, hårt arbete i jordbruk och skog, miljöförstöring och politik. 

Foto: Hilding Mickelsson

Han debuterade med novellsamlingen Striden för livet (1917) och skrev sedan mer än 50 titlar, som omfattar romaner, noveller, reseskildringar, diktsamlingar, och även landskapssången Ångermanlandssången.

Författarens politiska engagemang är genomgående i författarskapet och till hans främsta böcker räknas Storm över niporna (1935) som handlar om Ådalsstrejken 1917. Men han har lovordats kanske främst som naturskildrare, och romanen Bäverbäcken (1923) hör till hans mest lästa. Med Tankar vid en dödsdömd sjö (1956) var han också en tidig miljödebattör. 

Intresset för hembygden var genuint och Albert Viksten gjorde bland annat tre viktiga insatser: övertagandet och förvaltandet av torpet vid Ängratörn, bevarandet av Wärdshuset Lassekrog och skapandet av skogsarbetarbyn – kojbyn – i Lassekrog. I Mitt paradis (1959) sammanfattar Albert Viksten sina tankar om sitt liv vid Ängratörn – torpet där han tillbringade en stor del av sina sista, tre decennier med att skriva, fiska och träffa vänner – och om nödvändigheten av naturupplevelser för ett meningsfullt liv. 

Läs en längre text om Albert Viksten

Information

Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.  

Månadens författare Gävleborg