Månadens författare Gävleborg i juni 2020 är Katarina Widholm

Katarina Widholm, författare, kulturskribent och debattör har utsetts till Månadens författare i juni. Hon föddes 1961 i Bergsjö, flyttade till Söderhamn i samband med skolstarten och bor numera i Hudiksvall. Hon debuterade 2009 med barnboken Jina med J och har sedan dess skrivit ytterligare barnböcker, poesi, recensioner och artiklar. Hon erhöll Hudiksvalls kommuns kulturpris 2011, Författarfondens stipendium 2012 och Region Gävleborgs kulturstipendium 2019. 

Foto: Joakim Brolin

Gemensamt för hennes barnböcker är tonen av tillit och värme liksom samspelet mellan människa och djur. 

- Djur och natur har jag alltid älskat. Precis som ord, eftersom ord är så viktiga, vackra och stora. Det finns något svindlande i ord som blir text och allra roligast är att släppa texten lös till andra, dela med sig och skriva, säger Katarina Widholm. 

Hon leder även poesikurser för barn, gör författarbesök i skolor och bibliotek, är verksam som kulturskribent och har debatterat samhällsfrågor i bloggform och på Twitter.

Just nu skriver Katarina Widholm på ett större projekt som utspelar sig på 30-talet och som handlar om en ung kvinna som lämnar Hudiksvall för att bli hembiträde i Stockholm strax innan krigsutbrottet. Målgruppen är vuxna och projektet innebär en utveckling i författarkarriären. 

- Det är roligt att fördjupa sig i något; hur var det att gå omkring i Stockholm på 30-talet precis före kriget och hur tänkte folk då? säger Katarina Widholm.  

Läs en längre text om Katarina Widholm

Information

Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.  

Månadens författare Gävleborg