Månadens författare Gävleborg i mars: Bernt-Olov Andersson

Bernt-Olov Andersson, författare, dramatiker och kulturjournalist är Månadens författare i mars.

Foto: Jane Morén

Bernt-Olov Andersson föddes 1947 i Kilafors men är uppväxt i Sandviken där han också bott större delen av sitt liv. Han debuterade 1978 med diktsamlingen Mellan hammarslag och bandbyte. Samma år lämnade han sitt arbete som byggnadssnickare för att bli författare på heltid. Tidigare hade han, under många år, jobbat som kanthyvlare på järnverket i Sandviken. Både verket och staden finns med i flera av hans populära romaner såsom Syrenernas tid, Balladen om Big O och Kanal som gavs ut i samband med att Sandviken fyllde 150 år. Flera av hans verk har även sänts som följetong i P4 Gävleborg och älskats av många lyssnare.  

Bernt-Olov Anderssons senaste bok kom 2018 i samband med att han firade 40 år som författare. Då släpptes Den osynliga nåden som handlar om hans ursprung, släkten i Hälsingland, den tuffa uppväxten och om vägen in i litteraturen och skrivandet. I boken berättas också om ett annat stort intresse – musiken. Bernt-Olov Andersson var som ung en flitig konsertbesökare men han skapar även själv musik. Det senaste albumet, Finnskogs-Lars visor, släpptes 2019 och är gjort tillsammans med Lennart Östblom.  

Vid sidan av sitt eget skrivande har Bernt-Olov Andersson haft ett stort engagemang för att stötta skrivande och lyfta fram andra författare. Några exempel på det är hur han i mitten av 1970-talet var med och startade Gävleborgs litteraturförening. Han har också varit engagerad i Norrländska författarsällskapet samt i Sveriges författarförbund. I mitten av 1980-talet var han med och startade Föreningen Arbetarskrivare, som samlar författare som skriver om arbete och klass. Bernt-Olov Andersson var även initiativtagare till att Sandviken sedan 2016 är en fristadskommun.  Han har tilldelats flera priser för sitt författarskap, 2019 mottog han Hedenvindplaketten.  

- Jag har velat gestalta och synliggöra de miljöer i arbetarklassen som jag själv upplevt, säger Bernt-Olov Andersson. Jag skriver också om Sandviken av tacksamhet för att mitt liv inte slutade i tragik. 

Läs en längre intervju med Bernt-Olov Andersson 

Information

Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

Månadens författare