Månadens författare i Gävleborg november 2020 är Thomas Tidholm

Thomas Tidholm föddes 1943 i Örebro och är uppvuxen i Huddinge, men har sedan länge ett småbruk i Arbrå, Hälsingland, som boplats. Parallellt som han blir Månadens författare i Gävleborg har han också nominerats till Augustpriset.

Foto: Joakim Brolin

Thomas Tidholm debuterade som författare 1966 med diktsamlingen "Försök att se". Han har sedan dess skrivit poesi, barnböcker, en roman, dramatik samt producerat några novellfilmer för SVT. Därtill har han medverkat i band och spelat in skivor. Själv menar han att han mestadels skriver texter.
 
- Det är det bästa jag kan kalla det. Jag vet inte om det är lyrik eller vad det är. Jag ser mina texter som prosaliknande, säger Thomas Tidholm.
 
Han har tilldelats flertalet priser, såsom Werner Aspenström-priset 2016, De Nios Vinterpris, 2003, Nils Holgersson-plaketten, 1994 och Expressens Heffaklump, 1987.
 
Just nu är Thomas Tidholm aktuell med den poetiska bilder-/kapitelboken Isresan (tillsammans med Anna-Clara Tidholm) och med den prosalyriska tankeboken Jordlöparens bok. Om natur, konst och människor, som nominerats till August-priset 2020.

Läs en intervju med Thomas Tidholm  

Information: 

Månadens författare Gävleborg är en satsning under 2020 som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.   

Månadens författare Gävleborg