Titlar och handledningar

Tips för lärare!

Vänd er till närmaste Mediecentral och be dem köpa in filmen, beställ en klassuppsättning böcker från skolbiblioteket och så har ni er egen Läs en Film-väska!

Allmän handledning

Handledningen kan användas till vilken film och bok som helst - bara det finns en filmatisering av boken. Handledning 

Ny Läs en film-väska! Finns nu i Sandviken.
Siv sover vilse – Rekommenderas för åldrarna 6-9 år

Siv har blivit bästis med Cerisia. Hon bor i ett annat hus, och nu ska Siv gå dit. Siv älskar Cerisia, men hos henne är det inte som hemma. Det luktar annorlunda, maten är konstig och hennes hund är äcklig. Hur ska det gå att sova där?
Författare: Pija Lindenbaum
Regi: Catti Edfelft och Lena Hanno Clyne
Handledning - Siv sover vilse

Jaguaren - Rekommenderas för ålderarna 3-6 år

Jaguaren är en poetisk historia om pojken Elmer, som blir jaguar för en kväll. Den tar upp starka ämnen såsom vänskap, kärlek, rädsla, ensamhet och utanförskap. Pojken Elmer får uppleva hur det är att istället för att vara den lilla och rädda, för en natt bli stark och farlig.
Författare: Ulf Stark, bild Anna Höglund, Bonnier Carlsen 1987
Handledning - Jaguaren förskola    

Kan du vissla Johanna -  Rekommenderas för åldrarna 6-9 år

En berättelse om kompisarna Berra och Ulf. Berra behöver en morfar och Ulf hjälper honom att finna en. Det handlar om vänskap, om döden och om konsten att vissla.
Författare: Ulf Stark, Bonnier Carlsen 1994 
Handledning - Kan du vissla Johanna? 

Matilda -  Rekommenderas för åldrarna 8-11 år

Matildas bästa vänner står på hyllorna i biblioteket, men hennes hemska familj tycker att det är löjligt att läsa när man kan titta på TV i stället. I skolan härskar en skräckinjagande rektor, men Matilda är okuvlig och med hjälp av sina övernaturliga krafter samt den underbara lärarinnan fröken Honung blir allting bra till slut.
Författare: Roald Dahl, Tiden 1989 
Handledning - Matilda 

Sanning eller konsekvens -  Rekommenderas för åldrarna 10-13 år

Nora är en helt vanlig tjej i en helt vanlig mellanstadieklass. Hon är inte bland de populäraste, som Fanny och Sabina och hon är inte heller mobbad, som Karin. Så vem är Nora egentligen och hur ska hon finna sin egen väg? En berättelse om gängtillhörighet, mobbning och utsatthet. 
Författare: Annika Thor, Bonnier Carlsen 1997 
Handledning - anning eller Konsekvens 

Vi är bäst - Rekommenderas för åldrarna 10-13 år

Vi är bäst! är baserad på Coco Moodyssons seriealbum Aldrig godnatt från 2008. Lukas Moodyssons film är lite annorlunda uppbyggd rent berättarmässigt, men följer precis som boken tre tjejkompisar och deras strävan att starta ett punkband, växa upp och bevara sin vänskap. 
Handledning - Vi är bäst

Linas kvällsbok - Rekommenderas för åldrarna 13-16 år

Linas kvällsbok beskriver Linas tankar om sig själv och hur hon blir ihop med Hockey-Danne fast hon längtar efter fina Ivar, en "skitsjua" som sjunger så vackert att det gör ont i hela kroppen. Fokus i boken ligger på Linas tankar om att vara helt sann och uppriktig mot sig själv, medan filmen har sitt fokus på Linas sexuella uppvaknande. 
Författare: Emma Hamberg, Albert Bonnier 2003
Handledning - Linas kvällsbok  

Den osynlige - Rekommenderas för åldrarna 13-16 år

I boken har ett brott med nazistiska förtecken begåtts, polisen är på jakt efter förövarna och den osynlige Hilmer är på jakt efter ett svar. Filmen, fritt efter romanen, är mer en psykologisk thriller om kampen att bli sedd för den man är. 
Författare: Mats Wahl, Bromberg 2000
Handledning - Den Osynlige  

Mig äger ingen – Rekommenderas för åldrarna 16-19 år

Mig äger ingen är ursprungligen journalisten och författaren Åsa Linderborgs självbiografiska debutroman. Den kom ut 2007 och blev en stor läsarsuccé som nominerades till Augustpriset och har översatts till flera språk. Filmatiseringen av boken med samma namn hade premiär 2013, i regi av Kjell-Åke Andersson.

Handledning - Mig äger ingen