The Night of the Hunter - the Game

The Night of the Hunter - the Game är ett mobilt samtidskonstverk som består av en samling gjutna skulpturer, objekt i plexiglas, en spelplan och spelkort förpackade i en stor svart bok.

Detta originalkonstverk av Jonas Kjellgren, som är inspirerat av filmen The Night of the Hunter, vill stimulera fantasin och skapa utrymme för berättande, lek och spel.

Det finns en pedagogisk ambition med verket. Det är skapat för att specifikt kunna användas i en pedagogisk miljö, och mottagarna uppmuntras att interagera med det. Konstverket är i det här fallet utformat som ett spel, men spelet saknar spelregler. Att spela ett spel handlar ofta om att under en begränsad tid och med hjälp av förutbestämda regler utföra olika handlingar. Det är dessa handlingar, strategiska eller slumpmässiga som driver spelet framåt och slutligen leder till vinst eller förlust. Här beskriver konstverket den allmänmänskliga kampen mellan gott och ont, kärlek och hat, vinst och förlust.

Konstverket är utformat som en illustration av samtidskonstens bredd. Det handlar bland annat om film, berättande, skulptur och inte minst social interaktion. Här får eleverna vara med och utforma och omforma konstverket. The Night of the Hunter - the Game uppmuntrar estetiska lärprocesser, fantasi, kreativitet, känslor och lekfullhet samtidigt som det finns ett allvar och en möjlighet att hantera svåra frågor. Pedagoger får tillgång till ett verktyg som kan hjälpa till att integrera estetiska lärprocesser i skolans alla ämnen, och eleverna får med hjälp av estetiska uttryck möjlighet att fördjupa sina ämneskunskaper och få nya perspektiv.

Konst är en subjektiv upplevelse, vilket betyder att det inte finns några rätt eller fel. Det finns inga givna svar. Men det finns all möjlighet att skapa förutsättningar för samtal, reflektion och olika estetiska uttryck som berikar lärande. Det konsten kan addera eller kanske förstärka är bland annat lust och kreativitet och alternativa sätt att inhämta kunskap.

The Night of the Hunter kan lånas från Mediecentrum Bollnäs och från Astrakan Sandviken.

I väskan finns även en pedagogisk handledning och en iPad med tillhörande handledning för arbete med bland annat animering och e-böcker.

 

Pedagogiska väskor
Pedagogiska väskor
Pedagogiska väskor

Så här har några arbetat med The Night of the Hunter - the Game

På Träningsskolan Ulvsäter i Gävle har eleverna på högstadiet arbetat med bland annat berättande, skulptur, bild och animering.

 

The night of the hunter - Ulvsäter The night of the hunter - Harry
The night of the hunter - Ulvsäter The night of the hunter - Pearl

Här kan du läsa ett utdrag från deras arbete med berättande.

Och vill du se ett resultat av deras jobb med animering kan du se en film här!

 


The night of the hunter - Björksätra

På Björksätra bibliotek har The Night of the Hunter inspirerat unga att fantisera och berätta historier tillsammans.
När väskan packades upp började de genast med olika rollekar. Efter en stund ville de skriva ner en berättelse om ”sina” figurer, vilket resulterade i ett gemensamt berättande som växte fram. En av killarna som var med föreslog att de kunde filma figurerna och göra en slags teater, och av det blev det 35 minuter film! Konstväskan inspirerar till interaktion, fantasi och berättande. 


På Kilafors skola har några elever i årskurs 8 gjort en animerad film med The Night of the Hunter. Kolla filmen på Kilafors skolblogg!.

The Night of the Hunter - the Game är utformat som ett spel, men det finns inga spelregler… Här kan du se hur en elev har gjort sina egna spelregler, The Night of the Hunter – spelregler


På Västerbergs folkhögskola testade vi att skapa våra egna historier i form av e-böcker med plastilina-lera och iPads, inspirerade av The Night of the Hunter.

Pedagogiska väskor

pedagogiska väskor

 pedagogiska väskor 


I den pedagogiska verksamheten på Konstcentrum i Gävle fick skollediga barn och ungdomar möjlighet att inspireras av och skapa utifrån The Night of the Hunter.

Tillsammans med konstnären Jonas Kjellgren skapades ett gemensamt brädspel. Alla deltagare fick tillverka en egen spelplan med tillhörande spelregler och en varsin spelpjäs som gavs olika egenskaper och förmågor. Spelplanerna kopplades sedan ihop och  alla spelade spelet tillsammans. Det blev livliga och intressanta diskussioner om vad som behövs för att ett spel ska bli ett spel. Vilka regler krävs? Hur ska vi veta vad som gäller var? Och kan det finnas tolkningsfrihet i spel, eller missbrukas det?

 The Night of the Hunter - brädspel

The Night of the Hunter - brädspel

The Night of the Hunter - brädspel