Residens Helena Franzén hösten 2020

Helena Franzén gör nedslag i regionen i form av ett tre veckor långt residens på DansPlats Skog. Förutom Helenas och hennes teams arbete på plats i Skog kommer hon medverka under Bollnäs Dansar med föreställning och utställning samt turnéra med produktionen TRIA i Gävle och Ljusdal. Dansföreställningen TRIA arbetas fram under residensperioden i länet.

Det känns extra kul att denna period sker i samarbete och möjliggörs av ett flertalet aktörer; DansPlats Skog, Gävle Teater, Riksteatern Gävleborg, Bollnäs-, Gävle-, Ljusdal-  och Söderhamns kommun. Helena Franzén säger själv;
"Att få möjlighet att få tre veckors residens på Dansplats skog känns väldigt lyxigt och kommer att ge mig och mitt team en efterlängtad arbetsro. Jag ser verkligen fram emot att få skapa dans i den magiskt vackra missionskyrkan. Den storslagna naturen runtomkring väcker också lusten att skapa dansfilm!”

10 oktober - 7 november

Utställning ”Mitt dansande liv” visas på Bollnäs Bibliotek under Bollnäs Dansar.
Utställningen sker i samarbete med Bollnäs bibliotek och Kulturhuset Bollnäs.

Helena Franzén har varit verksam dansare och koreograf i 30 år. Vintern 2020 var hon aktuell med en omfattande utställning, Mitt dansande liv. på Dansmuseet I Stockholm.

Under 10 oktober till 7 november finns det möjlighet för alla att ta del av delar av denna utställning på Bollnäs biblioteket. Utställningen Mitt dansande liv kommer att bestå av bland annat utdrag ur hennes repertoar av 80 sceniska föreställningar, foton, skrifter, kostymer och dansfilmer.

10 oktober

Vernissage & föredrag ”Mitt dansande liv” kl. 14.30-15.30 på Bollnäs Bibliotek.

Under föredraget den 10 oktober på Bollnäs Bibliotek kommer dansaren och koreografen Helena Franzén att berätta om sin outsinliga passion för dans och om hennes engagerade arbete där kroppen är språket med vilket hon tolkar världen.

Lyssna gärna på Kultur i P1 där Helena Franzén intervjuas av journalisten Anna Tullberg sverigesradio.se/avsnitt/1429073.

Mer information

www.bollnas.se/index.php/startsida-bibliotek

www.facebook.com/bollnasbibliotek

www.facebook.com/events/325036248824402

17 oktober

Föreställningen "Vi är dansbudet!" kl. 11.00 och kl. 14.00, visas genom offentliga online evenemang. 

sv-se.facebook.com/kulturhusetbollnas

www.facebook.com/bollnasdansaropenstage/events

En favoritsång blir dans direkt till dig i din mobil. Istället för ett blomsterbud, kommer vi som dansbud in i din telefon!
Tre dansare ger sin danstolkning av din favoritsång direkt in i din mobil och du får en glimt av unik dans framtagen till allmänhetens låtönskningar. Vi är dansbudet förbereds genom att vi tillsammans med dig som medarrangör går ut via Facebook ett par veckor innan och uppmanar allmänheten att önska sig en favoritlåt. Evenemanget rymmer ca 10 låtar och urvalet görs av gruppen för att få en dynamisk och spännande blandning av musik under dessa 45 minuter. Dansen live-streamas den 17 oktober från en offentlig plats samtidigt som de som passerar får ta del av dansen i realtid. Samma dag anordnar Dansoteket Bollnäs även en riktad spelning för ett äldreboende i Bollnäs kommun.

18 oktober

Helena Franzén sitter med i juryn för den regionala koreografitävlingen Skapa Dans kl 16.00 på Gävle Teater.

Mer information

regiongavleborg.se/kultur/verksamhet/dans/Skapa-dans/

17 oktober- 7 november

Residensperiod DansPlats Skog

facebook.com/events/246584640014293

Torsdagar under residensperiod 

Workshop för Stråtjära skola, ingår i PHIDR's och Kulturskolan Söderhamns satsning på just Stråtjära och kultur till barn och unga i ytterområden. 

24 oktober

Workshop för dansverksamma i länet kl 13.00-16.00

www.facebook.com/events/1771085459697061

7 november

Öppen residensvisning av föreställningen TRIA på DansPlats Skog kl 13.00

13 november

Skolföreställningar TRIA kl. 10.00 och 14.00 på Gävle teater i samarbete med Gävle Kommun.

14 november

PREMIÄR Offentlig föreställning TRIA kl 14.00 på Gävle Teater i samarbete med Gävle Teaterförening och Riksteatern Gävleborg.  

Biljetter och mer information

gavleteater.se/2020/09/01/tria-av-helena-franzen

24 november

Skolföreställningar TRIA kl 10.00 och 14.00 på Slottescenen i Ljusdal i samarbete med Ljusdals kommun. 


 

Tria är en föreställning som inleds med ett nytt solo av och med Helena Franzén. I den andra delen överförs solot till en duo som tolkas av två unga dansare, nyutexaminerade från Kungliga Svenska Balettskolan i Stockholm. Föreställningen skapas med utgångspunkt från hur vi uppfattar och tolkar varandra kroppsligen.
Vad är det vi ser och på vilket sätt kan vi återge en upplevelse?
I den andra delen tolkas solot av två kroppar, en slags viskningslek uppstår där kroppen är språket. Publiken får två chanser att närma sig ett unikt och komplext rörelsespråk. 

Kompositören Jukka Rintamäki skapar på sitt alldeles speciella sätt ett landskap av rytmiska stråkar.
Koreografi: Helena Franzén Dans: Helena Franzén, Emilia Fridholm, Jenny Jonsson
Musik: Jukka Rintamäki
Scenbild & film: Håkan Jelk