Workshops för verksamma 2021

Under 2021 arrangerar Region Gävleborg workshops/proffsklasser för dansaktörer som en del av arbetet för att stärka den regionala infrastrukturen för danskonsten. Klasserna vänder sig till verksamma dansare, koreografer och pedagoger inom länet och för att delta ska du ha en avslutad eftergymnasial heltidsutbildning (ej nödvändigtvis professionell dansarutbildning) och klara av en avancerad dansklass på eget ansvar.

Maud Karlsson – Modernt

20 mars 2021, 13.00-16.00
Dansplats Skog

Maud Karlsson är utbildad vid Balettakademin Stockholm och har varit verksam internationellt som dansare, performer och pedagog närmare 30 år varav 11 år i New York City. Hon är kurator för talkshowen A la Maud och har skapat flertalet offentliga föreställningar och beställningsverk. Maud har undervisat i Afro-Haitisk dans, Jazz, Modern dans, komposition och Hatha Yoga.

Mauds klass fokuserar på golvet som uppvärmning för mjukgörande av kropp och leder för att sedan gå in i stående teknik med inslag av improvisation och möjlig komposition.

Sofia Sosso Harryson – Modernt

24 april 2021, 10.30-12.30
Ljusdal kulturskola (i samband med DansDialog)

Sofia Sosso Harryson examinerades från Laban School of Contemporary Dance i London 2009 och har sedan dess arbetat som frilansande dansare, koreograf och pedagog nationellt och internationellt. Under senare år har hon fokuserat allt med på den publikgrupp hon håller varmt om hjärtat, barn och unga. Sosso har medverkat i flera produktioner för Claire Parsons Company och har även arbetat med Helena Davidsson Nordelius, Art of Spectra, Christina Tingskog, Regionteater Väst Dans och i det konstnärliga utbytesprojektet IN Action i Östergötland. Hon är verksam och drivande i Blauba Danskollektiv som har sitt säte i Norrköping med fokus på dans i Östergötland där hon nyligen arbetat med dans och skogsprojektet @walkwithmedance. Sedan 2015 är Sosso anställd av Dansalliansen.

En teknisk och fartfylld klass som flyter mellan olika moderna och samtida stilar med en personlig vinkling nära golvet där fokus ligger på hur dansaren kan generera energi och ta till vara på den för att uppnå kraftfulla rörelsemoment som hopp eller förflyttningar. Sosso arbetar med att koppla samman rörelser och skapar ofta sömnlösa fraser där hela kroppen utmanas och uppmuntras att sträcka sig långt större än den är, med spår av som både Graham, Cunningham och release baserad teknik samt ett nära samarbete med golvet.

Foto: Carl Thorborg, Dansalliansen AB

Hiroki Ichinose – Improvisation

22 maj 2021, 11.00-13.00
Folkteatern, Gävle

Hiroki Ichinose, ursprungligen från Hawaii, USA är utbildad vid Tisch School of the Arts på New York University där han erhållit en Bachelor of Fine Arts. Han har tidigare frilansat med Kyle Abraham, Aszure Barton & Artists och Rashaun Mitchell i New York City innan han 2015 anslöt till Nürnberg Baletten som solist. Året därpå blev han omnämnd i Dance Magazines lista ”25 to watch”. Hiroki har under sin karriär skapat och dansat i stycken av Hofesch Schecter, Crystal Pite, Damien Jalet, William Forsythe, Ohad Naharin, Roy Assaf och Alexander Ekman bland andra, och är sedan 2018 är knuten till GöteborgsOperans Danskompani som dansare.

Hans improvisationsbaserade klass utforskar dansarens fysiska, sensoriska och emotionella gränser för att bryta vanor och hitta nya vägar för skapande av rörelse. Klassen bygger på ett lekfullt förhållningssätt till form och frihet, vilken siktar på att skärpa dansares medvetenhet och tydlighet kring rörelse.

Leila Verlinden – Ballet Revival

5 juni 2021, 11.00-13.00
Hudiksvall Kulturskola

Leila Verlinden, ursprungligen från Belgien, är utbildad vid Royal Ballet School of Antwerp och CodArts, University for the Arts i Rotterdam. Hon påbörjade sin karriär som dansare i ungdomskompanier i Montréal och Nottingham samt som praktikant hos Conny Janssen Danst och Scapino Ballet Rotterdam. Leila kom vid 21-årsåldern till Norrdans där hon har dansat i flertalet verk av bland annat Marcos Moraou, Thomas Noone, Mari Carrasco m.fl. och turnerat i fler än 800 föreställningar i Sverige och utomlands. Hon har även jobbat som repetitör hos kompaniet samt haft administrativa uppdrag som turnéplanerare och turnéledare.

”Ballet Revival” är utvecklad för moderna- och nutida danskonstnärer, men inte exklusivt, där fokus ligger på äldre inriktningar i ny kontext. Klassen utforskar det gemensamma balett-vokabulär men från ett annorlunda perspektiv för att tillgängliggöra rörelsespråket till den personliga praktiken.


 

Anmälan sker till 

ninos.josef@regiongavleborg.se

OBS! Begränsat antal platser

Workshops för verksamma danskonstnärer sker i samarbete med Ljusdal kommun, Hudiksvall kommun och Folkteatern Gävle

Region Gävleborgs workshops för verksamma danskonstnärer kommer att arrangeras i linje med FoHM aktuella rekommendationer för Covid-19