November – första snön och om den gången då Gävle sjukhus snöade in

På morgonen den 7 november 2014 vaknade gävleborna till att årets första snö hade lagt sig som ett vitt täcke över staden. Samtidigt är det nästan precis 16 år sedan som det redan historiska snöovädret svepte in över Gävle och skapade ett kaos utan motstycke.

Det började som ett vanligt snöfall den där fredagen i december år 1998. Julledigheterna stod för dörren och allt eftersom snöandet tilltog kunde man börja hoppas på att få en vit jul. Bara några timmar senare skulle snökaoset vara ett faktum och snöovädret i Gävle år 1998 skulle komma att gå till historieböckerna som århundradets snöstorm.

Gävle sjukhus snöovädret 1998
Fotograf: Sven Östberg.

Trots att bara 16 år har gått är händelsen redan historisk och alla gävlebor har sina egna minnen och historier från den kaosartade vecka då uppemot 150 centimeter snö föll på bara några dagar. Det hade börjat på fredagen den 4 december och under lördagen den femte fortsatte snön att falla och Gävle blev en isolerad stad. Billister fastnade efter vägarna, butiksbiträden snöade in i sina butiker och snart insåg man att det behövdes bandvagnar för att räddningspersonal skulle kunna ta sig fram till de många nödställda. Innan veckan var över hade särskilda bandvagnslinjer etablerats för att sjukvårdspersonal skulle kunna nå ut till behövande.

Gävle sjukhus snöovädret 1998
Fotograf: Sven Östberg.

På Gävle sjukhus arbetades det febrilt medan glasrutor pressades in av snömängden, akutintag snöade igen och ambulanser inte kunde ta sig fram på de igensnöade gatorna. Istället transporterades patienter till sjukhuset med bandvagnar och snöskotrar och historierna är många om personal som inte kunde ta sig till eller från arbetet, gravida kvinnor som hämtades med helikoptrar, takras som fyllde kontorsutrymmen med snö och hur frusna resenärer som suttit fast på tåg i många timmar erbjöds sängplatser på Gävle sjukhus.

Under den där kritiska veckan i början av december år 1998 samarbetade allmänhet, snöröjningsenheter, polis, räddningstjänst och sjukvårdspersonal tillsammans mot vädrets makter medan snön vräkte ner.

I landstingsarkivet finns fotografier bevarade från århundradets snöoväder i Gävle. Känner du till något mer om bilden? Minns du något från den där kritiska veckan som du vill dela med dig av? Skriv i så fall gärna till landstingsarkivet och berätta mer.

E-postadress

landstingsarkivet@lg.se eller sandra.soderman@lg.se

Postadress

Landstinget Gävleborg
Landstingsarkivet
801 88 Gävle