Folkhögskolor

Saknar du gymnasiebehörighet? Drömmer du om att bli dramapedagog? Vill du fördjupa dig i konstnärliga ämnen, eller resa till södra Afrika och skriva reportage?

Fotograf: Mira Svanered

I Region Gävleborg finns sex folkhögskolor som erbjuder ett brett utbud av kurser och yrkesutbildningar med såväl praktiska som teoretiska inslag. Bollnäs folkhögskola, Forsa folkhögskola och Västerbergs folkhögskola drivs i Region Gävleborgs regi, men du kan även välja PRO:s folkhögskola i Gysinge, Färnebo folkhögskola, som drivs av en rad freds-, miljö- och solidaritetsrörelser samt Brunnsvik som har en filial i Gävle.

Folkhögskolan är en utbildningsform där dina behov, förkunskaper och intressen står i centrum. Välj själv hur, vad och var du vill studera. Läs allmän kurs eller fördjupa dig i ett specialområde. 

Allmän kurs, som finns på samtliga folkhögskolor, vänder sig främst till dig som saknar grundskole- eller gymnasieutbildning, och är ett alternativ till Komvux för att få grundläggande behörighet att söka vidare till högskola eller yrkeshögskola. Du läser kärnämnen i en studietakt och nivå som anpassas efter dina mål och förutsättningar.

Särskilda kurser, inriktade på olika ämnesområden, ger dig möjlighet att fördjupa dig i ett intresse under ett år eller mer. Musik, textil, ­teater, foto, ljudteknik, hantverk och konst, eller varför inte feminism och småskalig ekologisk odling?  Eller varför inte utveckla ditt skrivande på en skrivarkurs?

Här finns även specialkurs för dig med afasi. 

Yrkesutbildningar, för dig som har avslutat gymnasiet, och vill utbilda dig till exempelvis ljudtekniker, dramapedagog, beroendeterapeut, lärarassistent, guideutbildning samt trädgårdsutbildning.

Korta kurser, för dig som vill läsa en vecka över sommaren, upptäcka nya kunskaper och utforska kreativa uttryck i härlig gemenskap. 

Folkhögskolorna anordnar även utbildningar på uppdrag av olika aktörer, exempelvis Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan. Exempel på uppdragsutbildningar är Etableringskurs, Studiemotiverande folkhögskolekurs och Svenska för utländsk vårdpersonal.