Anna-Karin Palm först ut i nya satsningen Månadens författare

Den uppskattade satsningen Månadens författare Gävleborg är tillbaka, denna gång med sex teman i fokus: Prosa, Poesi, Deckare, Skräck, Feelgood och Fakta. Först ut av de Gävleborgsförfattare som kommer att presenteras under hösten 2021 och våren 2022, och först ut på temat Prosa, är Anna-Karin Palm, Strömbacka.

Anna-Karin Palm
Anna-Karin Palm. Foto: Moa Karlberg.

– När jag var fem år lärde jag mig att läsa och skriva och det var då jag insåg att det fanns vuxna människor som hade som arbete att hitta på och skriva ned berättelser. Det tyckte jag lät helt fantastiskt, så jag bestämde mig för att jag skulle bli en författare.

Så beskriver Anna-Karin Palm, som i år firar 30 år som författare, bakgrunden till sitt yrkesval. Hon är även aktuell med kritikerrosade Jag skriver över ditt ansikte, en bok om hennes mammas insjuknande i alzheimer och om att återberätta ett familjeliv.

Sedan romandebuten med Faunen 1991 har hon skrivit ett flertal romaner, novellsamlingar och barnböcker och dessutom översatts till flera språk. Det stora genombrottet kom med romanen Målarens döttrar 1997. Anna-Karin Palm har beskrivits som en sofistikerad historieberättare i engelsk tradition. Hon leker gärna med olika litterära genrer och hittar inspiration till sina böcker i bland annat konst, sagor och myter. 2019 nominerades hennes uppmärksammade biografi om Selma Lagerlöf till Augustpriset för bästa fackbok.

Anna-Karin Palm är född och uppvuxen i Stockholm men har rötterna i Hälsingland. Sedan två år tillbaka bor hon permanent på barndomens sommarställe i Strömbacka.

– Här har jag tillbringat alla mina skollov under hela min uppväxt. Vi flyttade ganska mycket i Stockholm, så det här var den fasta punkten. Det har varit en jätteviktig plats för mig i hela mitt liv.

Länsinvånare som vill möta Anna-Karin Palm och ställa frågor till henne har möjlighet att göra det den 9 september klockan 18-19, då hon bjuder in digitalt till sin skrivarlya i Strömbacka, och den 25 september, då Anna-Karin Palm åker med på en specialtur med Hudiksvalls mobila bibliotek, med stopp i Strömbacka 10.00, Delsbo 12.30 och Hudiksvall/Möljen 15.30. Mer information på regiongavleborg.se/litteratur.

Mer information

En intervju med Anna-Karin Palm finns att läsa på:
www.helgebiblioteken.se/web/arena/anna-karin-palm
 
Månadens författare Gävleborg 2021-2022 är en satsning som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen har sex teman: Prosa, Poesi, Deckare, Feelgood, Skräck och Fakta och är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.   
 
Läs mer om Månadens författtare Gävleborg: regiongavleborg.se/manadensforfattare
 
Författarporträtt: Moa Karlberg.