Anne Brügge, månadens författare oktober 2021
Foto: Christina Busck, Bonnier news local

Månadens författare i oktober 2021 är Anne Brügge

Oktober månads författare på tema fakta är Anne Brügge, Delsbo. Hon lyfter fram de bortglömda kvinnliga genierna.

Anne Brügge föddes i Tiveden men har levt större delen av sitt liv i Hälsingland, närmare bestämt i Björsarv och Delsbo. 1975 debuterade hon med boken Ätliga växter i skog och mark och denna följdes av flera mycket populära böcker om självhushållning och småbruk; böckerna har getts ut i flera upplagor och även översatts till bland annat tyska, engelska och finska. Anne är dock kanske mest känd som mycket uppskattad biografiförfattare med fokus på oförtjänt bortglömda kvinnliga begåvningar. Anne har bland annat författat levnadsteckningar över Linda Sandell, Karin Ek och senast arkitekturpionjären Ingrid Wallberg.

– Jag skulle säga att det tar tre till fyra år för en ordentligt genomgången bok, man kan se det som en studiegång där bokens utgivning blir som att ta examen, svarar Anne Brügge på frågan om hur arbetsprocess som ligger bakom hennes senaste utgivningar.

Utöver författarskapet har Anne en lång karriär bakom sig som litteraturkritiker och hon är även en av hjärnorna bakom praktverket Nordisk kvinnolitteraturhistoria som gavs ut i fem band mellan 1993 och 1998. Under oktober kommer Gävleborgspubliken bland annat kunna möta Anne Brügge i författarsamtal på Ljusdals bibliotek den 23 oktober klockan 14.00 och på Delsbo bibliotek den 27 oktober klockan 18.00.

Mer information

En intervju med Anne Brügge finns att läsa på: https://www.helgebiblioteken.se/web/arena/anne-brugge

Månadens författare Gävleborg 2021-2022 är en satsning som syftar till att lyfta fram litteraturen i länet och öka kunskapen om författarskap med koppling till Gästrikland och Hälsingland. Satsningen har sex teman: Prosa, Poesi, Deckare, Feelgood, Skräck och Fakta och är ett samarbete mellan litteraturverksamheten inom Kultur Gävleborg, HelGe-biblioteken (folkbiblioteken i Gästrikland och Hälsingland) och P4 Gävleborg, Sveriges radio.

Författarporträtt: Christina Busck, Bonnier news local