GUF

Efter att ha funnits som idé under flera år, bildades hösten 2003 Gävleborgs Ungdoms Folkband, GUF. Ett band med folkmusiken som grund där medlemmarna utifrån sin bakgrund bidrar till gruppens och musikens utveckling.

Att bevara och utveckla den traditionella folkmusiken, spela musik från andra kulturer och framföra nyskriven musik samt att ha en stor musikalisk frihet är utgångspunkten i arbetet med GUF.

Sedan starten har ett hundratal ungdomar genomgått den utbildning som GUF är. Många har börjat studera på folkhögskolor, en del har gått vidare till musikhögskolan och några har blivit yrkesverksamma musiker. Men det kanske viktigaste av allt är att de har kommit i kontakt med musiken och musicerandet tillsammans.

GUF i dagsläget

Ensemblen består just nu av nitton ungdomar från region Gävleborg. Konstnärliga ledare är Alice Andersson och Staffan Jonsson och producent är Magnus Holm Ek.

Bandmedlemmarna har sin åldersmässiga tyngdpunkt mellan 14 och 17 år. Medlemmarna ska behärska sitt instrument väl och helst vara vana vid gehörsinlärning. Elevavgiften är 900kr/år för att medverka. För detta får de undervisning samt kost och logi vid årets 4-5 övningshelger (2-3 på våren samt 2 på hösten). Medlemmarna möter inspirerande folkmusiker, lära sig stå på scenen, agera självständigt, utveckla sitt samspel, träffa likasinnade, samt att åka på festivaler och hålla konserter med mera.

Utöver de konstnärliga ledarna bjuds även andra inspiratörer in till dags- eller helgsammandragningar. Repetitionshelgerna börjar oftast fredag 19.00 och slutar framåt 14.00 på söndag.

Administration sker genom Kultur Gävleborg, Magnus Holm Ek. Magnus sköter bokning av GUF, logi, mat, övningslokaler, gästinspiratörer, arrangemangsbeställning, budgetarbete, notkopiering, utskick med mera.

Varje upplaga av GUF har spelat in en CD, de finns att beställa av magnus.holm.ek@regiongavleborg.se på Kultur Gävleborg och kostar 125 kr inkl porto.

Myller
I juni 2004 kom GUFs första CD, "Myller" i samband med Folk o Dans i Svaben.

Upp era djäklar
I maj 2006 släpptes GUFs andra CD "Upp era djäklar" på Hovrastämman i Hälsingland.

Armar Tarmar
I juni 2009 presenterades GUFs tredje CD "Armar Tarmar" på Ransätersstämman.

GUF12-BOOKLET

Oh my GUFness
I maj 2012 släpptes GUFs 4e cd ”Oh my GUFness” på Hovrastämman. 

GUF for LIFE
I juni 2015 släpptes GUFs 5e CD ”GUF for LIFE” på Folk & Dans i Svaben i Svabensverk.

Det finns också en vinylskiva med 2 st remixade versioner av en låt från CDn GUF for LIFE att köpa för 110 kr inkl porto. RemiXen är gjord av Slim Vic alias Viktor Zeidner, Gävle.

GUF for LIFE - Slim Vic remix

GUFs nya CD (2015) GUF for LIFE har mycket bra musik. Den fungerar också som illustration till film. Se filmen: