Dans och film

Dans och Film – En perfekt kombination

Dans som central tråd i film är idag en separat interdisciplinär konstform, och en stor del av danskonstens betydelse och spridning. Det finns idag flertalet former av dansfilm eller filmer där dansen som utgångspunkt använts som verktyg för att förstärka gestaltningen av en berättelse, känsla eller miljö.

Region Gävleborg arrangerar en tvådagars kurs med fokus på Dans och Film, som en del av kompetenshöjande insatser under hösten 2021. Kursen är avgiftsfri och exklusivt för regionala danskonstnärer och filmare med syfte att utveckla den regionala kompetensen inom dansfilm och erbjuda redskap för fortsatt arbete inom konstformen.

Preliminärt schema

27 november

10.00-16.00 Workshop med Helena Franzén och Håkan Jelk.
Helena Franzén, en av Sveriges absolut främsta koreografer och dansare, och filmfotografen Håkan Jelk har sedan 2015 skapat dansfilm som fått möta en publik genom dansfilmfestivaler och i samband med föreställningar. Filmerna har skapats både i egen regi och på uppdrag av institutioner. Deras arbete befinner i gränsen mellan det fotografiska och det filmiska. I arbetet betonar de förhållandet mellan rum och tid för den fysiska kroppen.

28 november

10.00-12.00 Workshop – ”När filmaren blir dansaren” av Paloma Madrid, koreograf.
Paloma Madrid arbetar med filmaren/fotografen som dansare för att få fördjupning i dokumentationen. Verkstaden utforskar kameran som maktfaktor. Som förläggning av kroppen och hur kameran kan användas utifrån ett deltagande perspektiv. Hur används kameran på mig själv? på någon annan och på kroppens rörelse narrativ.

12.30-14.00 Föreläsning – ”Att arbeta med dansfilm kopplat till den rasifierade kroppen” - Sofia Aedo Zahou, filmregissör

På kvällen screenas flertalet korta dansfilmer + panelsamtal på Bio 7:an (frivilligt deltagande)
Mer information kommer snart.

Utrustning: Deltagare med tillgång till egen kamera att filma med och dator för att titta på och visa inspelat material. Viss utrustning finns att låna på plats.

Vi bjuder på lunch båda dagarna.

Anmälan senast 25 november 2021

Tid och datum: 27-28 november 10:00-16:00
Plats: Furusalen, Gävle Konstcentrum
Tema: Dansfilm