Gävleborg välkomnar VÄV25

Arbetet har startat inför världens mesta vävmässa. Sedan starten 1986 har vävmässan lockat hundratusentals personer att uppleva och ta del av vävning i alla dess färger, former och kvaliteter. För vävare och kulturskapare som vill visa upp sig på mässan när den kommer till Gävleborgs län 25-27 september 2025 kan det vara dags att börja planera nästa projekt.

Vävning är för den, relativt o-insatte, en textil teknik där trådar kombineras för att tillsammans skapa ett tyg. Kunskap om vävning har en flera tusen år lång historia och är nära sammanflätad med människan, via bland annat kläder, ekonomi, inredning och miljö.

Vävmässan drivs av den ideella föreningen Vävrådet vars syfte bland annat är att bevara och utveckla intresset för vävning. Under vävmässan samlas både nybörjare, företagare, historiker och textilnördar för att förkovra sig i vävningens bredd. Mässan i Gävleborg kommer att hållas på ERP Arena i Gävle den 25-27 september, 2025.

Temat för 2025 års vävmässa är hälsa. Temat hoppas kunna belysa vävningens bredd och fördelar av hantverksmässig kunskap för både kropp och estetik. Att väva kan vara träning för hjärna och kropp. Det kan ske på egen hand i hemmet eller tillsammans med andra i gemensamma vävstugor. Vävning kräver planering, matematisk förmåga och teknisk skicklighet i utförande. I Gävleborgs län sker vävning både i vävstugor, väverier, utbildningar, mindre företag, hos enskilda vävare och online. Hur bidrar vävningen till din hälsa?

Gävle är en spännande plats för Vävmässan. En plats som har en känsla för kreativitet och nytänkande. Gävle har också en rik tradition av textil och handvävning

Charlotte Hellsten Husman, ordförande i Svenska vävrådet
om valet av arrangör i Svenska vävrådets pressmeddelande.


Är du privatperson med intresse för vävning , eller du kanske är intresserad av att ta upp ett återuppväckt intresse? Gävleborgs län har ett 30 tal aktiva vävstugor som registrerats på www.hemslöjdsguiden.se där hittar du kontaktuppgifter till vävstugor i din kommun. Du kan även läsa mer om länets vävstugor.

Du kanske redan ingår i en vävstuga, eller en vävgrupp formad på annat sätt och vill starta upp en egen vävstuga på ett helt nytt sätt? Eller har andra idéer inom vävning, kanske vill du ställa ut under vävmässan? Nu är din chans.

Kultur Gävleborg söker slöjdare, hantverkare och kulturskapare inom hemslöjd med intresse för att starta upp och driva projekt inom vävning. Kontakta verksamhetsutvecklaren för mer information. För dig som är verksam företagare inom vävning, forskare eller kulturskapare kan du läsa mer om möjliga samarbetsmöjligheter på samverksamwebben.