1 kvm lin
På latin heter lin Linum usitatissimum, det betyder det högst nyttiga. Sällan har väl ett namn beskrivit en växt så bra. Linet klär oss, värmer och föder oss. Och linet drivs av sol, jord och vatten

Vi fortsätter odla lin! - Vill du vara med?

Projektet 1kvm lin har sedan 2020 engagerat föreningar, förskolor, skolor och privatpersoner i Sverige och internationellt att odla lin tillsammans - men på distans. Det enda som behövs för att medverka är 1 kvadratmeter att odla på, och linfrö förstås. Under tiden linet växer får du hjälp med skötseln via mailutskick.

Idén att odla lin tillsammans, men på distans kommer från region Västra Götaland där man framgångsrikt drev 1 kvm lin med start 2020. År 2021 blev det ett nationellt projekt och 2022 odlades det lin även i Finland, Norge, Danmark, Estland och Island.

Hur går det till?

Du behöver 1 kvm att odla på, men att odla i pallkragar eller krukor går också bra

Mer information om bakgrunden av projektet

Region Gävleborg har möjliggjort medverkan för föreningar och privatpersoner i Gävleborgs län sedan 2021. Under 2023 sker medverkan i samarbete med en del av länets lokala hemslöjdsföreningar via samordning av Gästrike-Hälsinge hemslöjdsförbund.

Välkomna till ett nytt år med 1kvm lin

Lycka till med din odling!