Ulla Johanson-Thor, Blivande motorväg, detalj
Ulla Johanson-Thor, Blivande motorväg, detalj

Seminarium: Konstnärliga perspektiv på yttrandefrihet

Genom seminariet Konst och yttrandefrihet vill vi bjuda in till samtal och erfarenhetsutbyten kring relationen mellan konsten, yttrandefriheten och demokratin.

16 november, kl. 13:00-16:30, Furusalen på Silvanum, Gävle
Sista anmälningsdag: 14 november

Hur kan vi försvara konsten som en obunden kraft med yttrandefriheten som grund? Vilka av oss har möjlighet att röra sig fritt genom sina konstnärliga praktiker och hur kan vi dela den friheten med varandra lokalt och internationellt?

Runtom i världen är den konstnärliga yttrandefriheten hotad. Här manifesterar sig hoten på olika sätt; genom ideologiska system och maktstrukturer som vill begränsa konsten från att vara en öppen plats för (kritiskt) tänkande och gestaltande, uttryckligen genom våld och censur men också genom tystnad och marginalisering. Men oavsett om det är ett hot som vi kanske bara läser om eller om hoten faktiskt kryper under huden på oss är det ett stryptag på vår gemensamma förmåga att tala som medmänniskor genom konsten.

Medverkande under seminariet är bland annat fristadsförfattaren och människorättsaktivisten Mahdieh Golroo, ICORNs nationella samordnare Karin Hansson, Gävle kommuns enhetschef för konst och kultur Hanna Krantz, författaren Anna Sanvaresa, journalisten och dokumentärfilmaren Svante Tidholm samt kompositören och musikteaterproducenten Viktor Ståhl

Seminariet Konst och yttrandefrihet arrangeras av Kultur Gävleborg i samverkan med fristadssamordnarna i Gävle Kommun respektive Sandvikens Kommun. Seminariet arrangeras som en del av utställningen Bortom bilden, men också som en möjlig förlängning av och regional sammankomst i relation till den nationella mötesplatsen och digitala konferensen Samtidskonstdagarna 2021 som i år har temat Konst och demokrati.

Vid frågor mejla konst@regiongavleborg.se.