Anneli Furmark – Thage Nordholm

Hösten 2023-våren 2024
Kuren på Gävle sjukhus

Det som binder samman dessa två konstnärskap i utställningen är framför allt platsen. Sedan mer än 20 år tillbaka håller Anneli Furmark till i Thage Nordholms ateljé i Nordingrå i Ångermanland och har under åren fått en stark relation till både konstnären och platsen. Furmark har umgåtts med Nordholms bilder både i ateljén och i bostadshuset intill samt kommit honom nära genom samtal med hans fru, Margareta Nordholm, men framför allt har hon vistats i landskapet i Nordingrå.

Region Gävleborgs konstsamlingsverksamhet driver projektet Bild (av)bild, som möjliggör för konstnärer att arbeta utifrån äldre verk som finns representerade i konstsamlingen. I samband med projektet och med tanke på konstnärernas relation till varandra, valde vi att bjuda in Furmark till att tolka Nordholms konstnärskap genom sin egen konst. Hennes nyskapade konstverk visas i utställningen intill ett urval av Nordholms verk som ingår samlingen. Det skapas ett möte mellan två bildvärldar där betraktaren tillåts uppleva omgivningen i Nordingrå genom två olika konstnärers perspektiv och uttryck.

Om Anneli Furmark

Anneli Furmark (f. 1962) är en målare, illustratör, serietecknare och författare som växt upp i Luleå och idag bor och verkar i Umeå och Nordingrå. Under och efter sina studier vid Umeå Konsthögskola 1997, fokuserade hon främst på sitt måleri men började sedan hitta tillbaka till att teckna och skriva. Det resulterade i hennes första utgivna seriealbum Labyrinterna och andra serier (2002), om att växa upp i en ort i norra Sverige. Ett ämne hon ständigt återkommer till i såväl seriekonsten som måleriet.


Foto: Anna Drvnik

Om Thage Nordholm

Thage Nordholm (1937-1990) är en målare från Kramfors, som under långa perioder varit bosatt och verksam som konstnär i Nordingrå. Han har studerat vid Konstakademien i Stockholm mellan 1952-57. Naturen och människorna i Nordingrå är ett återkommande motiv i Nordholms konst och med tiden blev han både en av de största Nordingråkonstnärerna och landskapsmålarna i Norrland. Hans grafiska verk finns rikt representerad i olika offentliga miljöer runt om i landet och har således blivit representativ för bilden av god offentlig konst.