Månadens fotografi, november 2018: Tragedin på Hudiksvalls lasarett

För snart 100 år sedan ljöd ett högt skott över Hudiksvalls lasarett. All verksamhet avstannade och för en stund trodde man att den stora värmepannan hade exploderat. Så var inte fallet och snart förstod man att det man hört var ett pistolskott. Detta var början på vad man i många år framöver enbart skulle omnämna som ”tragedin på lasarettet”.

Månadsskiftet oktober-november minns vi våra döda, så också i månadens version av Månadens fotografi. Det som hände för snart ett sekel sedan på Hudiksvalls lasarett var sannerligen ingenting mindre än en tragedi. När ljudet från skottet ebbat ut och den första paralyserande chocken lagt sig bland lasarettspersonalen skyndande man ut från operationssalar och tvättrum för att ta reda på vad som hänt. Så småningom kunde man spåra skottet till den gamla ekonomibyggnaden.

Synen man mötte i ekonomibyggnaden skulle förfölja de inblandande för resten av deras liv och i händelsernas centrum stod ungkarlen och hantverkaren Gustaf.

Gustaf hade arbetat länge på sjukhuset och ansågs vara en snäll arbetskamrat. Han levde ensam, var lite tillbakadragen och hade den sista tiden verkat mer och mer deprimerad. I samband med ett arbetspass nära epidemisjukhuset hade han kommit i kontakt med patienter sjuka i TBC och av någon anledning började Gustaf inbilla sig att han blivit smittad av en patient och att livet därför inte längre var värt att leva. Tragedin nådde sin kulmen den där dagen då pistolskottet ljöd över sjukhusområdet och det visade sig att Gustaf skjutit sig själv i ekonomibyggnaden.

När man hittade honom upptäckte man till sin fasa att han låg död i en likkista som han snickrat ihop till sig själv. Han hade fyllt kistan med krollsplint och lagt sig själv i kistan. På hans bröst låg en sida ur en medicinsk lärobok där man kunde se hjärtats placering i människokroppen. Han hade med stöd av denna skjutit sig själv mitt i hjärtat med hjälp av en tysk armépistol. När han hittades var han redan död. Ingen som var på plats skulle någonsin glömma tragedin på lasarettet.

Vi känner till historien tack vare att en anställd vid lasarettet många år senare sammanställde ett fotoalbum som idag finns arkiverat i Regionarkivet. Månadens fotografi föreställer Hudiksvalls lasarett där tragedin utspelade sig. Känner du till något mer om bilden eller om historien om Gustaf? Finns byggnaderna i bild kvar idag? Finns den gamla ekonomibyggnaden kvar? Skriv gärna till Regionarkivet och berätta mer.

regionarkivet@regiongavleborg.se eller 
sandra.soderman@regiongavleborg.se 

Postadress

Region Gävleborg
Regionarkivet
801 88 Gävle