De tilldelas årets kulturpriser och kulturstipendier

Efter kultur- och kompetensnämndens sammanträde står det klart att årets kulturpristagare är Michael Müller och Camilla Lucchesi, medan Sanna Gibbs, Marit Sahlström, Karin Li, Hannah Brännström, Siggi Holm samt Ida Jensen får årets kulturstipendier. Årets världsarvsstipendiat är Natalie Ogonek.

– Att få uppmärksamma ett urval av alla de kreativa kulturarbetare som gör Gävleborgs kulturliv levande och synligt är både viktigt och angenämt. I sommar får vi även ta del av Världsarvsstipendiets gestaltning av hur tre av Unescos utsedda världsarv knyter an till varandra, vilket verkligen är något att se fram emot, säger Frida Stål (M), ordförande i kultur- och kompetensnämnden.

Region Gävleborgs kulturpris delas ut till personer som nominerats för att under lång tid ha varit betydelsefulla för kulturlivet i länet. Kulturstipendier delas i första hand ut till enskilda kulturutövare inom kulturområdet som är bosatta i Gävleborgs län, eller som genom sin verksamhet eller sin person har anknytning till länet.

Världsarvet Hälsingegårdars residensstipendium är internationellt och kan sökas av personer från hela världen, såväl kulturutövare som forskare, som på ett eller annat sätt har en idé kopplat till Unescos världsarvlista och intresserar sig för världsarvet Hälsingegårdar.

Kulturstipendium om vardera 50 000 kronor och kulturprisen i form av konstverk utförda av Linda Bäckström delas ut vid en ceremoni i samband med regionfullmäktiges sammanträdeden 30 maj. Verket heter Hybrid I-VI och är en konstnärlig fusion av landskapsdjuren tjädern i Gästrikland och lodjuret i Hälsingland.

Motiveringar till årets pristagare och stipendiater

Kontakt

Frida Stål (M), ordförande i kultur- och kompetensnämnden, Region Gävleborg, frida.stal@regiongavleborg.se, 070-257 75 58

Elenor Noble, kulturstrateg, Region Gävleborg, kulturpriser och -stipendier, elenor.noble@regiongavleborg.se, 026-53 18 95

Anna-Karin Ferm, verksamhetsutvecklare världsarv & kultur, Region Gävleborg, anna-karin.ferm@regiongavleborg.se, 026-65 02 16.