Varning för bedrägeri – falska läkare vill komma åt ditt bank-id

Patienter i länet uppger att de blivit uppringda och anmodade att identifiera sig via bank-id. Det här är ett försök till bedrägeri. Logga aldrig in med ditt bank-id om du blir uppringd, Region Gävleborg använder endast inloggning via Min vård Gävleborg eller 1177.

Flera personer i länet har hört av sig till Region Gävleborg och uppger att de blivit uppringda av en person som uppger sig att vara läkare. Den ”falska” läkaren vill boka in en tid med patienten och för att det ska vara möjligt vill personen att de loggar in med sitt bank-id. 

– Det här är ett rent bedrägeri. Logga aldrig in på ditt bank-id om någon ringer dig och uppmanar till detta. Det här är så kallat ”phishing” där någon vill komma åt dina uppgifter. Vi kommer aldrig att ringa upp och begära att någon ska identifiera sig digitalt, säger Magnus Andersson, beredskapssamordnare, Region Gävleborg.

Logga aldrig in via bank-id, Freia e-id eller Telia e-legitimation om du blir uppringd av någon. De enda sätt som Region Gävleborg vill att du identifierar dig digitalt är på 1177.se och i appen Min vård Gävleborg.

Region Gävleborg tar patientsäkerheten på största allvar och arbetar hela tiden för att ha en hög vaksamhet mot händelser som kan hota den. När bedrägeriförsök förekommer informerar vi medarbetare, patienter och allmänhet och uppmanar alla att vara extra uppmärksamma.

De viktigaste säkerhetstipsen från BankId

  • Ge aldrig bort koder från bankdosan till en person som ringer upp dig eller kontaktar dig över Facebook/Messenger. Det kan vara en bedragare som försöker beställa ett bank-idi ditt namn.
  • Använd aldrig bank-id på uppmaning av någon annan som kontaktat dig. En bedragare kan använda det för att beställa ett bank-id i ditt namn eller stjäla pengar.
  • Läs alltid noga de texter som visas i appen: Var loggar jag in? Vad skriver jag under? 
  • Om du misstänker att du är utsatt för bedrägeri så bör du spärra alla dina bank-id, kontakta din bank och göra en polisanmälan.
  • Aktivera notifiering så blir du uppmärksammad på om någon aktiverar ett nytt bank-id för ditt personnummer.

Kontaktperson

Magnus Andersson, beredskapssamordnare, magnus.andersson@regiongavleborg.se, 026-65 02 76