Sociala företagspodden

Sociala företagspodden är en podd som rör allt som är roligt med socialt företagande, samhällsentreprenörskap, social innovation och social ekonomi.

Sociala företagspodden är en produktion av Centrum för socialt företagande. Med finansiering från Tillväxtverket och Region Gävleborg som projektägare har initiativet till att starta en podd tagits av Stenbackens boende och arbetskooperativ, Coompanion Gävleborg och Samordningsförbundet Gävleborg är partners.

Sociala företagspodden hittar du bland annat på Spotify, Apple Podcasts och andra ställen där poddar finns.

Avsnitt 10: Lina Andersson, Region Gävleborg

Vi samtalar och utvärderar projektet utveckling av sociala företag i Gävleborgs län. Region Gävleborg med Lina Andersson har projektlett arbetet, Stenbackens boende och arbetskooperativ med Andreas Helgesson, Coompanion Gävleborg med Ulf Karlsson och Leif Grytenius och Samordningsförbund Gävleborg med Ronney Olsson har varit parter. I detta avsnitt samtalar vi om vad som gjorts och hur arbetet med frågan fortskrider.

Lyssna på avsnitt 10 

Avsnitt 9: Mikrofonden

Mikrofonden är civilsamhällets och kooperationens egna riskkapital-kooperativ. De har gjort över 100 investeringar i sociala företag. Vi har ett spännande och lärorikt samtal med Jan Svensson som är ordförande i Mikrofonden Sverige.

Lyssna på avsnitt 9

Avsnitt 8: Region Gävleborg och socialt företagande

Vi samtalar med Magnus Svensson om socialt företagande och hur en region fungerar. Magnus är en centerpolitiker med lång erfarenhet, han har varit oppositionsråd i Söderhamn, nu regionpolitiker och ordförande för kultur och kompetensnämnden i Region Gävleborg. Han har även flera andra viktiga uppdrag i regionen bland annat är han ordförande för länets folkhögskolor. Har är gruppledare för Centerpartiet Söderhamn och sitter i kommunfullmäktige i Söderhamn.

Lyssna på avsnitt 8 

Avsnitt 7: Från sjukpensionär till verksamhetsledare

Anna Ytell från Hushållsfixarna i Hudiksvall berättar om sin och deras resa. Ett personligt avsnitt där vi får höra om med- och motgångar i ett arbetsintegrerade socialt företag. Vi får även höra om den spännande upphandlingen de precis svarat på.

Lyssna på avsnitt 7

Avsnitt 6: Sociala föregaspodden möter Pernilla Svebo

Intervju med Pernilla Svebo. En av de stora förebilderna i Social ekonomi i Sverige. Hon är VD för vägen ut kooperativen, sitter i Skoopis styrelse är ordförande i Skoopi-Gr, varit med och grundat le-mat, engagerad i Coompanion Göteborgs styrelse och mycket mer.

Lyssna på avsnitt 6

Avsnitt 5: Unga och socialt företagande

Ung företagsamhet och samhällsnytta. Är unga mer benägna att få jobba i företag som gör världen till en bättre plats? 

Lyssna på avsnitt 5

Avsnitt 4: Kooperation vad är det? Rådgivning på distans hur fungerar det?

Vi har ett samtal med Ulf Karlsson och Susanne Vinderå från Coompanion Gävleborg. Rådgivning på distans funkar det? Entreprenerdy vad är det? Är inte kooperation lite förlegat och ute?

Lyssna på avsnitt 4

Avsnitt 3: Socialt företagande

Vi samtalar om socialt företagande, samhällsentreprenörskap och samhällsentreprenörer.
Varför behövs sociala företag?

Lyssna på avsnitt 3

Avsnitt 2: Globala målen

Hur går det egentligen med de globala målen? Hur kan företagen bli en motor för hållbar utveckling? Vad är decade of action? Detta och mycket mer berör vi i dagens avsnitt.

Lyssna på avsnitt 2

Avsnitt 1: Upphandling med reserverat kontrakt och social hänsyn

Hur upphandlar man med reserverat kontrakt och vilken skillnad gör det? Vi samtalar med Ingvar Berg och Marie Emilsson om möjligheterna med denna typen av upphandling.

Lyssna på avsnitt 1