Brighteco lyser upp Gävleborg

Joel Smedbergs stora passion i livet är ljus. I hans företag Brighteco kan offentliga aktörer leasa belysning och få installation och underhåll på köpet. Brighteco gör det med ledord som hållbart, återbruk och effektivitet för kunden.

I den tjänst som företaget erbjuder ingår bland annat installation och underhåll av belysningen och den är skonsam mot miljön eftersom belysningen till stor del tillverkas av återbrukat material.

– Vi använder dels de optiska komponenterna från gamla plattskärmar men också delar från egna armaturer som tagits ur bruk, säger Joel Smedberg, grundare och vd på Brighteco.

Idag har Brighteco fem anställda. I lokalerna i Gävle finns en produktionslinje där de tillverkar de armaturer som används i belysningen.

Hållbarhet och nya sätt att tänka

För att möta utmaningar i omvärlden är det nödvändigt att i högre grad tänka funktion vid offentlig upphandling. Hållbara lösningar för framtiden kräver innovationer och nya sätt att tänka. Nyligen vann Brighteco en stor upphandling som innebär att de under tio års tid ska leverera ljus till skolor i Bollnäs kommun.

– Vi är naturligtvis stolta över att det är i just vårt län som den här typen av upphandlingar först görs. Vårt mål är att det här ska bli det vedertagna sättet att upphandla belysning på, säger Joel Smedberg.

Ny säljorganisation

– Att få ekonomiskt stöd från Region Gävleborg har bland annat inneburit att vi har kunnat ta hjälp av en person som arbetar med marknadsföring och kommunikation. Det har varit viktigt för att göra företaget synligt och mer tillgängligt digitalt, säger Joel Smedberg.

Tack var det ekonomiska stödet har företaget även kunnat bygga upp den typ av säljorganisation som krävs för att kunna växa.

– Om vi växer som företag kommer vi att kunna anställa fler. Det är naturligtvis positivt för länet. Sedan finns det en miljöaspekt i det hela. Bland annat bidrar vi till att fler och fler får upp ögonen för den här typen av nya tjänster som bättre tar vara på jordens resurser och tillgångar, säger Joel Smedberg.