Välkommen till Hälsinglands Narnia

House of Helsinglight är en kreativ oas och en konstnärlig destination i Vattlång, norra Hälsingland. Här hålls kurser inom makeup, specialeffekter, mask, rekvisita och kostym. Kulturarbetare från hela världen erbjuds en kreativ arbetsplats och boende.

House of Helsinglight arrangerar även konstutställningar, konserter, festivaler och konferenser. Tanken är att skapa en kreativ retreat med folktroinspirerat upplevelseboende, relax och bastuupplevelser.

Koncept med magisk känsla

– Hela vårt koncept bygger på att skapa en unik kulturdestination med en magisk känsla, ett Hälsinglands Narnia, säger Petra Stoor.

– När man bor på landet måste man vara kreativ med hur man tillbringar sin tid. Vi har inte caféer, biografer och teatrar överallt. Vi lever mer i kontakt med oss själva, djur och natur, årstiderna och människorna runt oss. Mer tid ägnas åt foto, målning, promenader, skidåkning och sådant. Inspirationen vi hittar i naturen och kvalitetstiden vi får med likasinnade människor är ovärderlig. På landsbygden kan man hitta sin kreativa kraft, säger Petra.

Brinner för kulturturism

House of Helsinglight har som mål att bli en stark upplevelsedestination inom kulturturism i Gävleborg.

– I vårt arbete med destinationsutvecklingen inspireras vi av turismnäringen i Lappland med destinationer såsom ishotellet och andra världskända destinationer och upplevelseaktörer. Vi brinner för kulturturism och vill utveckla House of Helsinglight till en stark aktör inom detta område. Det i sin tur bidrar till utvecklingen av kulturturismen i Gävleborgs län, säger Petra.

Stödet från Region Gävleborg hjälper House of Helsinglight att växa och ta rätt riktning genom att ta hjälp av en konsult inom affärsutveckling.

– Det gör att vår verksamhet kan få tydliga mål, en konkret affärsmodell och struktur och strategier för ekonomisk planering, säger Petra.