Ny metod för differentialräkning av blodceller

Den 1 februari 2024 inför laboratoriemedicin i Region Gävleborg en ny metod då manuell differentialräkning och manuell räkning av neutrofila granulocyter ersätts av digital bildanalys med CellaVision.

CellaVision är utformad för att automatisera och förenkla processen för differentiering av blodceller. 

Fördelarna med metoden är att manuella processer automatiseras och standardiseras. Det förbättrar också arbetsflödet eftersom det gör att blodutstryk kan granskas lokalt och på distans vid sjukhus i Region Gävleborg (Gävle, Hudiksvall och Bollnäs), vilket kommer att bidra till att minska svarstiderna. 

Beställning och provtagning 

Den nya analysutrustningen kan inte hantera samtidig beställning av differentialräkning av leukocyter och neutrofila granulocyter. Separata remisser bör skrivas för att få ett snabbare flöde och en högre patientsäkerhet. 

Den nya analysutrustningen kan endast hantera:

  • Venösa EDTA-rör med storlek 13 x 75 mm (5 mL med olika dragvolymer).
  • Kapillära EDTA-rör (kapillära rör med förhöjd botten, MAP eller RBT, förespråkas för möjlighet till full automatisering och minskad smittorisk).

Långa EDTA-rör kan inte användas.

Beställare som själva gör blodutstryk som skickas till laboratoriemedicin för analys bör endast använda sig av Sysmex objektglas. Vid behov av objektglas kan de beställas från närmaste kem. lab.

Analys av lymfocyter i helblod, covid-19 läggs ner

Lymfocyter i helblod, covid-19 kommer att läggas ner från och med 1 februari 2024. Om analys av lymfocyter önskas beställ diff (differentialräkning av leukocyter).