TRISAM

Vad är Trisam?

Trisam är en struktur och arbetsmetod att arbeta med rehabilitering i samverkan mellan vården, socialtjänsten, Försäkringskassan, och Arbetsförmedlingen. Arbetet sker i gemensamma team. Med arbetssättet vill vi skapa ett effektivt stöd till individen - rätt insatser, rätt ersättning, från rätt instans, vid rätt tidpunkt. Det ska vara en hållbar struktur och metod, som bidrar till kompetensöverföring mellan berörda aktörer och ökad förståelse för varandras uppdrag. 

Samordningsförbund Gävleborg har i uppdrag att stödja utvecklingen av Trisam i Gävleborgs län. Läs mer på Samordningsförbundets hemsida TRISAM - Tidig Rehabilitering i Samverkan (finsamgavleborg.se)

Trisam bygger på att team skapas på respektive vårdenhet med rehabiliteringskoordinatorn som ett nav i det interna arbetet. I Trisam-teamet ingår fasta representanter från respektive organisation, samt vid behov andra berörda som är av vikt för individens planering. Behandlande läkare eller annan vårdpersonal deltar i teamet när denne har en aktuell patient som diskuteras.

Teamet möts regelbundet på avsatta tider för att diskutera frågeställningar från individer där samverkansbehov har lyfts från någon deltagande part. Individen erbjuds att vara med på Trisammötet, men väljer oftast att inte delta. En förutsättning för detta är ett skriftligt samtycke och dialog med individen före och efter mötet, för att säkerställa delaktighet. Teamdeltagarna förbereder sig inför mötet och tillsammans gör man en kartläggning och inventering av behov och förutsättningar för fortsatt rehabiliteringsarbete. Teamet föreslår sedan hur nästa steg ser ut för rehabilitering. Den övergripande målsättningen är att berörda individer ska komma åter i arbete, eller närma sig arbetsmarknaden.

Trisamteam finns på majoriteten av alla hälsocentraler, samt några psykiatriska mottagningar, totalt cirka 40 team.