IT-tekniker

Som IT-tekniker arbetar du med att installera, felsöka, underhålla och sköta servrar i datacenter samt i lokala miljöer och hybridmiljöer. IT-tekniker är efterfrågade på arbetsmarknaden och du har därmed goda möjligheter till jobb.


Om utbildningen

Kurstid: 16 september – 13 december 2024

Plats: Kursen är förlagd till Bollnäs folkhögskola, Skolallén 10, 821 41 Bollnäs

Utbildningen är på heltid 100 %. Du studerar tre dagar per vecka, måndag till onsdag, på Bollnäs Folkhögskola. Två dagar i veckan, torsdag och fredag, är det självstudier som du kan sköta hemifrån.

Utbildningen ges på engelska eftersom språket används professionellt inom yrkesområdet. Du behöver därför kunna samtala på engelska, läsa engelskt kursmaterial, genomföra certifieringar och skriva enklare text på engelska.

Utrustning som krävs är egen bärbar dator.

Slutprov på utbildningen är ett test som heter CompTIA Server+ certifikat. Det är en internationell certifiering som validerar de praktiska färdigheterna hos servertekniker som installerar, hanterar och felsöker servrar. Ett prov ingår i kursen (det kostar normalt ca 3000 kr). Om du inte klarar provet första gången har du möjlighet att inom ett år göra testet igen och då betalar du testet själv.

Antagningsvillkor

Du behöver vara lägst 18 år för att söka till kursen. Dina förkunskaper är att du har datorvana, som du till exempel fått genom att spela datorspel.

Du behöver också kunna tala, förstå och läsa engelska på en nivå som motsvarar engelska 5 i gymnasieskolan (engelska 5 är första gymnasiekursen, du behöver inte uppvisa betyg men dina kunskaper ska ligga på ungefär samma nivå).

Folkhögskolans utbildningar är öppna att söka för alla, det spelar ingen roll i vilken kommun du är folkbokförd.

Ansökan och antagningsprov

Sista ansökningsdag är 11 augusti 2024

Antagningsprov sker onsdag 28 augusti 2024 på Bollnäs Folkhögskola, hus 11, Ljusnan/Woxnan. Drop-in 15.00–18.00. Antagningsprovet består av ett skriftligt test av dina IT-kunskaper och tar cirka en timme att göra.

Antalet platser är begränsat. Urvalsprocessen går till så att sökande rangordnas efter provresultat. Lottning tillämpas om det finns fler sökande med lika provresultat än antalet tillgängliga platser.

Om du saknar fullständigt personnummer eller om du har skyddad identitet behöver du kontakta kursadministratören för hjälp med din ansökan.

Studiemedel

Du kan söka studiemedel från CSN. Studiestöd för denna kurs ges på gymnasienivå.

Vid frågor om kursen

Sam Cole, Kursansvarig
samuel.james.cole@regiongavleborg.se
072-237 72 44

Vid frågor om ansökan

Jenny Öhrvall, Kursadministratör
jenny.ohrvall@regiongavleborg.se
0278-389 03