Karwan Hamad Hasan, skötare psykiatrin Gävle, ambassadör Gävleborgskraften

Karwan, skötare

Möt Karwan! Han arbetar som skötare på allmänpsykiatrisk vårdavdelning i Gävle. – Vi gör ett fantastiskt jobb tillsammans och det är så vi blir starka, säger han.

– Det vi gör är viktigt för att hela Region Gävleborg ska fungera. Jag är som en kugge i ett stort kugghjul, säger Karwan Hamad Hasan. Jag är djupt tacksam och stolt över mitt arbete. Jag känner en stark vilja och får kraft av att jobba nära människor.

Jag tänker alltid att det här ska bli min bästa dag.

Karwan jobbar som skötare på allmänpsykiatrisk vårdavdelning. Dit kommer människor som kan må mycket dåligt.

– Det är en akutavdelning, man vet aldrig vad man ska förvänta sig av ett arbetspass, säger han. Men jag ser en stark vilja hos kollegor och chefer att göra ett bra jobb och det inspireras jag av. Jag känner mig trygg, lyssnad på och sedd här.

Han säger att han lär sig något varje dag, att lärandet aldrig tar slut. 

– Jag växer av utmaningar, och små förändringar varje dag blir till slut något stort. Patienterna jag träffar är människor som kan uppleva att livet är hopplöst, de kan vara deprimerade, maniska, psykotiska. En del har försökt att ta sitt liv. Då går det inte att genomföra stora förändringar på en gång. Det blir oöverkomligt. I sådana sammanhang gör varje liten förändring stor skillnad i slutändan. Jag försöker tänka så för egen del också, säger Karwan.

Gör skillnad

Arbetet är mycket varierat. Karwan tar till exempel prover och EKG men hans främsta arbetsverktyg är samtal. Om en patient är benägen att skada sig själv, försöka begå självmord, rymma från avdelningen eller försöka skada någon annan kan det behövas extravak. Då övervakar en skötare patienten hela tiden, även när hen sover, är på toaletten eller går ut för att röka. Han deltar också i läkarsamtal och jobbar i team med andra kompetenser (till exempel läkare och sjuksköterska) runt patienterna.

En period jobbade han mycket med ge ECT-behandling som innebär att hjärnan får svaga pulser av elektrisk ström under några sekunder. Elbehandling ger stark och snabb effekt vid svåra symtom på depression. Efter ett tag saknade han jobbet på vårdavdelning, och nu är han tillbaka där.

– Jag känner att jag gör störst skillnad genom att möta patienter i samtal, och så saknade jag kollegorna!

”En gåva som jag nu får ge vidare”

Önskan att få jobba nära människor och hjälpa dem när de har det svårt har funnits där sedan barndomen, berättar Karwan.

– Jag minns en gång när jag var riktigt liten att min lärare frågade vad jag ville bli när jag blev stor. Jag svarade ”läkare”. Läraren frågade varför och jag svarade ”för att jag älskar att hjälpa människor”.

Den känslan förstärktes när han själv blev sjuk och senare även skadad i krig:

– När jag såg hur läkare, sköterskor och andra hjälpte mig och att de brann för att göra mig frisk, då kände jag ”det vill jag också göra”. Det är som en gåva som jag fick och nu får ge vidare till andra.

När vänner och bekanta hör att han jobbar inom psykiatrin får han ibland reaktioner som ”oj, stackars dig, det låter jobbigt, hur orkar du?”.

– Jag känner inte alls igen mig i den beskrivningen. Jag har valt det här jobbet medvetet. Och jag går in i allt helhjärtat, vare sig det gäller jobbet, familjen eller löpningen. Det ger mig lycka i livet. Det ger också hopp att se människor som mått så dåligt kunna gå tillbaka till sina liv eller till något nytt och må bättre. Att se ett sådant leende är otroligt fint. Då känner jag att jag har gjort ett jobb i världsklass, säger Karwan. Och jag tänker alltid att det här, det ska bli min bästa dag.