Om folk- och världsmusik

Kultur Gävleborg vill med konsertserien FolkmiX i första hand samarbeta direkt med arrangörsföreningar i regionen - föreningar som är intresserade av och vill ha en fortlöpande utveckling av folk-och världsmusikscenen i Region Gävleborg.

FolkmiX presenterar kontinuerligt nya och spännande artister i ett brett folk- och världsmusikutbud. Här blandas gamla och nya traditioner med Sveriges och världens främsta utövare.

Kultur Gävleborg erbjuder varje höst och vår regionens arrangörer ett urval av aktuell, högkvalitativ musik till ett kraftigt subventionerat pris.

Kultur Gävleborg kontaktar artister, lägger upp och genomför turnéer, tillhandahåller affischer och skickar pressmeddelande. Föreningarna betalar ett fast pris per konsert, håller med konsertlokal, sköter marknadsföring och genomför arrangemanget.

Vad är folk och världsmusik?

Sveriges nationella minoriteters musik

Enligt lagen om nationella minoriteter och minoritetsspråk (2009:724) är kommunerna, regionerna och andra myndigheter skyldiga att skydda minoriteternas språk och kultur.

I detta sammanhang är ett av Kultur Gävleborgs årliga mål att lägga en regional turné kopplad till de nationella minoriteterna, i samarbete med kommuner och ideella föreningar och i samråd med representanter för minoriteterna för att tillsammans främja dessa viktiga delar i Sveriges immateriella kulturarv, med särskilt fokus på länets sverigefinska minoritet och det finska språket.

Region Gävleborg samt fyra kommuner i länet (Gävle, Hofors, Sandviken och Söderhamn) ingår i förvaltningsområdet för det finska språket.

Vill du veta mer eller tipsa oss om Sveriges nationella minoriteters musik i vårt län? Kanske vill du själv arrangera en konsert eller en turné? Kontakta producenten!

Läs mer om Sveriges nationella minoriteters kultur och nationella minoritetsspråk 

Kontakt