Chatarina och Pierre stärker ekosystemet med stöd från Region Gävleborg

Biodlare Chatarina Berglund och Pierre Larsson på Säljans bigård i Sandviken har nu tagit ett viktigt steg för att bevara vår planet. Med hjälp av det ekonomiska stödet från Region Gävleborg kunde företagets omställning mot ett stärkt ekosystem med ökad pollinering gå snabbare.

– Ansökningsprocessen var enkelt förklarad och lätt att förstå. Jag kan inte annat än att rekommendera företagare i Gävleborg att se över vilket stöd man kan få, säger Chatarina Berglund.

Naturens pollinatörer, som bin och fjärilar, är avgörande för vår matproduktion. Deras hotade existens kräver därför allt större satsningar från samhället på cirkulär ekonomi och hållbarhet. Det är också en av anledningarna till Chatarinas och Pierres val att bli biodlare och grundare av Säljans Bigård i Sandviken.

– Utan bin skulle vi i dag inte ha något att äta. 75 procent av alla odlade grödor, och hela 90 procent av vilda växter behöver pollinerade insekter för att bli till. Urbaniseringen har medfört att det blivit mindre boplatser för vildbin, så därför behövs det allt fler biodlingar, menar Chatarina Berglund och Pierre Larsson.

Pierre Larsson i Sandviken visar upp ett av företagets bisamhällen.

Läs mer om företagsstöd

Chatarina, en erfaren ingenjör med bakgrund inom logistik, marknadsföring och projektledning på verkstadsindustrin i Sandviken. Hon är sedan några år tillbaka en godkänd biodlare med ett starkt intresse för hållbar biodling och naturliga produkter.

Pierre, en hängiven tekniker med 30-års erfarenhet som mekaniker på Volvo, är expert på återanvändning och ekonomiskt hållbar produktion. Han är en godkänd biodlare och intresserad av ekologisk biodling.

Tillsammans vill de inspirera till ökad hållbarhet för bin, människor och planeten. Det genom sitt småskaliga hantverk med högkvalitativa produkter.

– Hållbarhet är verkligen något vi brinner för och med hjälp av det stödet så sparar vi in på både kropp och tid. Idag har vi redan kunnat investera i att automatisera delar av vår process, berättar Chatarina Berglund.

Genom att söka företagsstöd så kunde Chatarina och Pierre snabba på processen med honungen med sin nya tappmaskin.

Region Gävleborgs ekonomiska stöd

Chatarina och Pierre drev sedan tidigare Säljans bigård, men upplevde att deras omställning gick långsam och processen med honungen tog tid. De valde därför att ansöka om ett ekonomiskt stöd från Region Gävleborg, för att investera i företaget och automatisera delar av processen. På så sätt fick de möjligheten att fortsätta utvecklas och skynda på sin omställning.

– Det är en jättebra hjälp att få möjlighet att söka stöd och det har definitivt skyndat på vår omställning. Som småföretagare har man mycket utgifter när man börjar och det kan vara svårt att finansiera allt på samma gång. Så jag skulle verkligen rekommendera företagare att se över vilka stöd man kan få, säger Chatarina.

Samarbetet med Region Gävleborg har inte bara stärkt Säljans Bigård utan också bidragit till vårt hållbara näringsliv och ekosystem. Chatarina och Pierre är inspirerande förebilder för länets företagare som söker stöd och möjligheter från Region Gävleborg.

Läs mer

Finansiering - Region Gävleborg (regiongavleborg.se)