Ungdomar får hjälp till studier eller arbete

En stor andel av Gävleborgs ungdomar avslutar grundskolan utan gymnasiebehörighet och utan att gå vidare till sysselsättning. Samtidigt är behovet av arbetskraft i länet stort och kommer att bli större. Därför driver Region Gävleborg tillsammans med länets kommuner två socialfondsprojekt för att hjälpa ungdomar komma närmare studier eller arbete.

Det är av största vikt att de som är på väg in i yrkeslivet får så goda möjligheter som möjligt att lyckas. Länets ungdomar behöver komma in på gymnasiet och de som avslutar sina gymnasiestudier behöver få en sysselsättning i form av arbete eller studier. Region Gävleborg driver tillsammans med länets kommuner två socialfondsprojekt, Främja ungas närvaro och Ung Nu Gävleborg, för att öka möjligheterna för ungdomar att bidra till länets kompetensförsörjning.

Johanna Tunell, projektmedarbetare och Sofia Groth, projektsamordnare för Ung Nu Hudiksvall.

– Vi vet att de ungdomar vi möter har en enorm kapacitet under rätt förutsättningar. De är kloka, engagerade, omhändertagande och har en enorm vilja. Jag vill verkligen förtydliga att anledningen till att ungdomarna inte arbetar eller studerar idag beror på att de inte har haft förutsättningar till det! Det har ingenting med förmåga att göra, bara förutsättningar, säger Sofia Groth, projektsamordnare för Ung Nu Hudiksvall.

Genom projekten skapas en förbättrad samverkan inom och mellan kommunerna samt möjligheter att testa nya metoder och arbetssätt.

– Vi utgår från metoden Tjänstedesign, vilket innebär att ungdomarna är delaktiga i att ta fram de aktiviteter som vi skapar inom ramen för projektet. Vi vill att de ska få möjlighet att själva äga de insatser som erbjuds dem, att insatserna ska vara meningsfulla, säger Sofia Groth.

– Det är kul att få lära känna nya personer och tillsammans jobba med något som vi tycker är viktigt och meningsfullt. Jag tycker att vi samarbetar väldigt bra och inspireras av varandras idéer samtidigt som vi planerar något större tillsammans. Och framförallt så är det en trygg basis för oss unga till att kunna utvecklas och utmanas i våran egen takt, utan att bli pressad, stressad eller behöva oroa sig för att man inte ska passa in eller att inte bli accepterad för den man är, säger Lydia, 22 år, projektdeltagare Ung Nu.

– Det känns bra att få göra något som blir ett resultat av ett utförande, att det är på riktigt. Det känns bra att få bidra. Det är också en bra grupp, ett tryggt klimat där man blir respekterad, säger Sanna, 23 år, projektdeltagare Ung Nu.

Hög frånvaro är en riskfaktor

Utöver insatser för att få äldre ungdomar närmare studier eller arbete genomförs också insatser som ska öka närvaron i grundskolorna. Hög frånvaro är en riskfaktor för att inte nå gymnasiebehörighet. Kommunerna kan redan se stegförflyttningar för individerna samt förbättrad samverkan, exempelvis mellan skola, arbetsmarknadsenheterna och civilsamhället.

 


Tillbaka till nyhetsbrevet.