Utbildningar anpassas för arbetsmarknadens behov

För att möta kompetensförsörjningsbehov och för att fler utbildade snabbare ska komma i arbete behöver gymnasieutbildningarna bättre spegla den kompetens som arbetsgivare behöver i framtiden. Genom dimensioneringsuppdraget bidrar Region Gävleborg tillsammans med utbildningsanordnare till en anpassning av utbildning efter dessa behov. På så sätt säkerställs framtidens arbetsmarknad.

Region Gävleborg har fått i uppdrag att stödja Skolverket att bedöma vilka utbildningar som behövs i länet, både på kort och lång sikt. Detta så kallade dimensioneringsuppdrag genomförs i samverkan med länets gymnasieskolor och vuxenutbildningar. Skolverket har med hjälp av bedömningarna från Gävleborg tagit fram ett regionalt planeringsunderlag för utbudet av utbildningar. Resultatet visar på vilka utbildningar som behöver prioriteras.

Underlaget visar att yrkesprogrammen behöver öka sin andel av det totala utbudet från 46 till 51 procent, det gäller särskilt:

  • El- & energiprogrammet
  • Fordon- & transportprogrammet
  • Industritekniska programmet
  • VVS- & fastighetstekniska programmet
  • Vård- och omsorgsprogrammet

– Det är viktigt att vi i framtiden får mer personal i dessa betydelsefulla arbeten i vårt län. Det finns många bra jobb att få efter utbildningarna och arbetsgivare längtar efter att få anställa de som har utbildning inom dessa yrken, säger Thomas Lundberg, strateg på Region Gävleborg.

Bland yrkesprogrammen bör dock två minska: barn- och fritidsprogrammet samt frisör- och stylistprogrammet. Samtliga platser på högskoleförberedande program behöver minska eller vara oförändrade.

För gymnasieskolan ska planeringsunderlagen användas för utbildning som påbörjas efter 30 juni 2025. För yrkesutbildning inom komvux ska underlagen användas för utbildning som påbörjas efter 31 december 2024.

Läs mer

Gävleborgs regionala planeringsunderlag (Skolverket)


Tillbaka till nyhetsbrevet.